– Israel skal nærme seg Iran-kompromiss

Men regjeringen i Jerusalem fortsetter den tøffe tonen mot regimet utad, for at ikke verdens seks supermakter skal forhaste seg til en avtale under atomsamtalene.

Forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Sosialistpartiet, Frankrike)
Forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Sosialistpartiet, Frankrike)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag møtes igjen representanter for de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet og Tyskland iranske representanter for samtaler rundt landets atomprogram. Denne gangen skjer forhandlingene i den irakiske hovedstaden Bagdad. Begge parter uttrykte optimisme etter den første forhandlingsrunden i Istanbul.

Sentrale regjeringskilder sier til Ha’aretz at Israel er langt mer kompromissvillige overfor Iran enn det landet har gitt uttrykk for i mediene de siste ukene. Flere ministere har uttalt at kun dersom Teheran stanser atomprogrammet vil Israel respektere avtalen. De har også kritisert de seks supermaktene for å være for ettergivende i forhandlingene med Iran.

Barak viser at Israel er “på gli”
Men forsvarsminister Ehud Barak kom for et par uker siden med en uttalelse der han hevdet at Israel kan akseptere en anrikning av uran på opptil 3,5 prosent. Iranerne har allerede anriket betydelige mengder Iran til minst 20 prosent, noe som styrker mistanken om at programmet har militære formål. Ifølge kilden representerer maksimalgrense på anrikning til 3,4 prosent den røde linje for Israel, på tross av at andre ministere altså har lagt seg på en tøffere linje utad.

Den strenge linjen til den israelske regjeringen vil også fortsette i framtiden, skal vi tro kilden til den israelske avisen.

– Vi er varsellampen på høyresiden. Vi er fullt klar over at supermaktene ønsker å komme til en avtale med Iran. Det er derfor vi advarer mot å bli revet med. En god atmosfære under forhandlingene med Iran kan fort bli avhengighetsskapende, sier en kilde.

Slipper nye sanksjoner
En midlertidig avtale med Iran er trolig målet med denne ukens forhandlinger i Bagdad, der medierapporter indikerer at supermaktene vil kreve en anrikningsgrense på 20 prosent og en stans i produksjonen ved den fryktede anrikningsbasen nær Qom. Til gjengjeld vil ingen nye sanksjoner mot Teheran-regimet bli innført.

Forrige artikkel– Irans mål er full “utslettelse av Israel”
Neste artikkel– Hamas og Fatah enige om tidsplan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no