Amano: – En Iran-avtale snart på plass

IAEAs generalsekretær mener Irans samarbeidsvilje er bedret og at en inspeksjon av landets atominstallasjoner snart kan finne sted.

IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: Dean Calma, IAEA)
IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: Dean Calma, IAEA)

– En beslutning ble tatt om å avslutte og undertegne avtalen. Jeg kan si at det vil skje ganske snart, sa Yukiya Amano da han landet i Wien tirsdag.

IAEA-lederen var på besøk i Teheran, hvor forhandlingene rundt atominspeksjonene i Iran har pågått de siste dagene. Han beskriver samtalene som “en viktig utvikling” i arbeidet med å gi sine inspektører friere spillerom ved en framtidig etterforskning.

“Noen uengigheter” skal visst gjenstå, opplyste Amano. Men Irans sjefsforhandler Saeed Jalili hadde forsikret om at dette ikke ville bli noe hinder for en endelig avtale.

USA og Israel skeptiske
Israelske regjeringskilder er skeptiske når Yedioth Aharonoth spør hva de synes om avtalen, som etter alle solemerker vil bli undertegnet om kort tid.

– Når iranerne går med på inspeksjoner, betyr det at de enten har stanset atomaktiviteten i de spesifikke reaktorene der de er villige til å akseptere overvåkning, eller så har de andre triks i ermet, hevder kilden.

Robert Wood, USAs fungerende ambassadør i IAEA, understreker også at Iran raskt må samarbeide fullt ut med FN-organet.

Forrige artikkelKommer Israel til Eurovision-finalen?
Neste artikkelSlått ut av Eurovision
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no