Høyanrikt uran oppdaget i Iran

Uranen var anriket til et så høyt nivå at veien til å skape atomvåpenmateriale er kort. Men IAEA understreker at det ikke nødvendigvis er et bevis på at iranerne har skumle hensikter.

Foto: Skjermdump fra Times of Israel
Foto: Skjermdump fra Times of Israel

Funnet ble gjort på undergrunnsfasiliteten Fordo, der materiale som var anriket opp til 27 prosent ble avdekket. Aldri tidligere har IAEA funnet uran som er anriket over 20 prosent i Iran. For å skape atomvåpen trengs minst en anrikning på 90 prosent.

IAEA-diplomater sier til Associated Press at funnene kan bety at Iran er på vei mot å skaffe seg atomvåpenkapasitet, selv om det ikke beviser noe. Mesteparten av Irans atommateriale har en anrikningsprosent på 3,5. Den kan kun benyttes i produksjonen av elektrisitet. For materialet som er anriket 20 eller 27 prosent er veien til å kunne bli atombombemateriale mye kortere.

En av årsakene som kan forklare hvorfor forskerne har anriket uran til 27 prosent, kan være at sentrifugene var stilt inn på for høy anrikningsprosent i det teknikerne var i ferd med å justere produksjonen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise