– Kravene mot Iran ikke strenge nok

Verdens seks stormakter ønsker så sterkt en avtale med Iran, at de “senker sine krav” i atomforhandlingene, påpeker statsminister Benjamin Netanyahu.

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

Tirsdag rapporterte israelsk presse om den tyske avisen Bilds intervju med Netanyahu, der han påviste hvordan Vest-Europa misforstår Israel. Dagen derpå skriver Jerusalem Post om uttalelsene statsministeren kom med angående Iran i det samme intervjuet.

USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland (sikkerhetsrådets fem faste medlemmer + Tyskland, en gruppe som omtales som P5+1) er for øyeblikket inne i en forhandlingsrunde med Teheran. P5+1 ønsker å bli forsikret om at Iran ikke forsøker å skaffe seg atomvåpen. Netanyahu mener de seks stormaktene er så overfokusert på å nå fram til en avtale, at de i alt for høy grad gir etter på de viktige kravene overfor landet.

– Dere påfører dem alt dette presset [gjennom økonomiske sanksjoner og amerikanske trusler om krig] – men for hva? Praktisk talt ingenting, sier Netanyahu.

Kan fortsatt produsere atomvåpen
–  Iran kunne oppgitt uranen som er anriket til 20 prosent når som helst, uten at det ville gå ut over deres framgang i [et sivilt] atomprogram. P5+1 er så ivrige for å få på plass en avtale at de har senket sine krav, hevder Netanyahu videre.

– Det Iran blir bedt om nå er ikke å slutte og fylle opp sylinderne, stanse anrikningen eller å fjerne materialet. Iranerne bli kun bedt om å stanse anrikningen på 20 prosent. Det stanser ikke atomprogrammet deres på noen måte, sier Netanyahu.

Han frykter Iran fortsatt forbereder atombomber med den lavanrikede uranen de allerede har, noe som er fullt mulig å gjennomføre selv om det på den måten tar lengre tid.

Likud-lederen gjentok Israels minstekrav overfor Bild: All anrikning av uran må stanse, alt atommateriale må fjernes fra landet og den underjordiske reaktoren nær Qom må avvikles.

Forrige artikkelObama: – Det er ikke sikkert Abbas ønsker en fredsavtale
Neste artikkelAlt fra Israel-konferansen 2012
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no