Benny Morris: – Stopp Iran for enhver pris

Israels begrunnelse for et forhåndsangrep mot Irans atominstallasjoner er logisk og klar: Et Iran væpnet med atomvåpen truer Israels eksistens, påpeker professor Benny Morris.
Professor Benny Morris holder foredrag på MIFFs årsmøte sommeren 2007. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Professor Benny Morris holder foredrag på MIFFs årsmøte sommeren 2007. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

I en artikkel i Israel Hayom gir Morris tydelig støtte til et israelsk forhåndsangrep mot Iran. Historieprofessoren ved Ben-Gurion universitetet nevner også to andre hovedargumenter for et angrep: Dersom Iran får utvikle atomvåpen kan slike våpen komme i hendene på terrorister, og det vil uten tvil utløse et våpenkappløp i Midtøsten som kan ende med atomkrig.

– I lys av disse truslene vil en israelsk regjering som sitter passiv forråde sitt folk, skriver Morris.

Så lenge Kina, Russland, India og Tyrkia ikke innfører tøffe økonomiske sanksjoner mot Iran, er det bare et luftangrep som kan stanse en iransk atombombe. USA ser ikke ut til å ta jobben, verken før eller etter presidentvalget i november. Det etterlater Israel alene, argumenterer Morris.

De siste tretti år har Iran fått terrorisere vesten uten noen solid gjengjeldelse, framholder historieprofessoren. I 1980-årene skjedde det gjennom Hizbollah i Libanon. På 1990-tallet ble en israelsk ambassade og et jødiske kultursenter i Argentina jevnet med jorden. Det siste tiåret har Irans allierte militser herjet med USA i Irak og med Israel gjennom terror og rakettangrep.

– Iran har blitt vant med et svakt Vesten og Israel. Det er ikke noen avskrekking, skriver Morris.

– Å ødelegge Irans atominstallasjoner, selv om det bare forsinker deres vei mot et atomvåpen ett år eller to – vil ryste Iran og tvinge dem til å revurdere sine alternativ, spesielt hvis det blir fulgt av trusselen med at Israel er bestemt på å forhindre et atom-Iran selv om det skulle bety bruk av ikke-konvensjonelle våpen. Et slikt angrep vil også fungere som et signal til alle Israels fiender i Midtøsten om at deres drøm om å utrydde Israel ikke nødvendigvis er realistisk, fortsetter Morris.

Til dem som frykter Irans gjengjeldelse har han kun ett ord: Irans gjengjeldelse vil være forsvinnende ubetydelig i forhold til den skade Iran kan gjøre dersom de får atomvåpen.

 

Hva atombomben handler om

7. august uttalte gjorde Hizbollah-politikeren Walid Sakariya klart hva den iranske atombomben handler om, «å gjøre slutt på det zionistiske prosjektet». Uttalelsen ble gitt til Hizbollahs tv-stasjon Al-Manar. En versjon med engelsk tekst er gjort tilgjengelig av Memri. «En iransk atombombe vil endre situasjonen i Midtøsten fullstendig,» sa den pensjonerte generalen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise