Besøker by hvor forgjengerens morder blir æret

Egypts nye president Mohammed Morsi ankom i dag Teheran, byen hvor du finner Islambouli-plassen. Khalid Islambouli skjøt og drepte Morsis forgjenger Anwar Sadat 6. oktober 1981.
President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
President Mohammed Morsi. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

President Sadat ble drept etter at han hadde inngått fredsavtale med Israel. Iran, som to år tidligere hadde blitt en islamsk republikk og brutt diplomatiske forbindelser med Egpt, æret drapsmannen med å kalle opp en plass i Teheran etter mannen.

I dag har også Egypt en islamistisk leder. Muhammed Morsi ble ønsket velkommen av øverste leder ayatollah Ali Khamenei da han ankom Iran i dag.

– Irans motto er atomenergi for alle, atomvåpen for ingen, sa Khamenei under sin tale til NAM-toppmøtet, ifølge Yedioth Aharonoth.

– Iran vil aldri prøve å få atomvåpen, men vi vil ikke gi opp vår rett til atomenergi, presiserte ayatollahen.

Sin vane tro, kom Khamenei med mange anklager mot USA, Israel og Vesten. Han brukte blant uttrykket “blodtørstige ulver” i sin omtale av israelske ledere. FNs generalsekretær Ban Ki-moon “protesterte ikke på noen måte”, skriver journalistene i den israelske storavisen.

 

Ki-moon forsvarte Israels rett til å eksistere

Men Ki-moon protesterte mot andre sider ved iranernes retorikk.

– Jeg avviser bestemt trusler fra ethvert medlemsland om å ødelegge andre medlemsland, eller de horrible forsøk på å benekte historiske fakta som for eksempel Holocaust, sa Ki-moon.

– Å hevde at Israel ikke har rett til å eksistere, eller å beskrive landet med rasistiske betegnelser, er ikke bare galt, men det undergraver de grunnleggende prinsipper vi har forpliktet oss på å opprettholde, la Ki-moon til.

 

Krigshissere

Irans president Mahmoud Ahmadeinjad, som var neste mann på talerlisten, lot seg likevel ikke stanse. Han begynte med å erklære en periode med stillhet til minne om de iranske atomekspertene som er drept i løpet av de to siste årene. Han kritiserte USA for å røve til seg verdens rikdom, og hevdet FNs sikkerhetsråd “er maktesløse på grunn av nasjonene som støtter det zionistiske regimet”.

– Noen nasjoner er krigshissere og bryr seg bare om sine egne interesser. (…) De tramper på grunnleggende menneskerettigheter, sier Ahmadinejad.

De neste tre årene skal Iran lede bevegelsen for alliansefrie stater, til sammen 120 utviklingsland.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkel– Et israelsk forhåndsangrep vil styrke Obamas sjanser i presidentvalget
Neste artikkelFrykt for nye lovbrudd i Oslo
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise