– Et israelsk forhåndsangrep blir «mindre og mindre sannsynlig»

Den israelske tv-stasjonen gjengir kilder «svært nær» Netanyahu som sier et israelsk angrep mot Iran blir «mindre og mindre sannsynlig».

Det er ventet at Netanyahu og Obama kommer til å møtes i slutten av september. Netanyahu vil uansett besøke USA på denne tiden, fordi han skal tale til FNs generalforsamling.

Mandag meldte New York Times at Obama-administrasjonen vurderer å sette opp klare «røde linjer» for Iran, grenser som ayatollah-regimet ikke må overskride dersom de vil unngå et amerikansk angrep mot landets atominstallasjoner.

– Jo større fasthet og jo klarere de røde linjene er, jo mindre sannsynlig er det at vi vil få en konflikt, sa Netanyahu i en kommentar samme dag.

 

Ulik timeplan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken tok forsvarsminister Ehud Barak imot USAs viseforsvarssjef admiral James A. Winnefeld, Jr. USA og Israel «står overfor de samme utfordringer [når det gjelder Iran], men våre klokker tikker i ulik fart», sa Barak etter møtet.

– Israel forbeholder seg retten til å ta suverene avgjørelser. USA respekterer det. Israel og Israel alene kan ta de avgjørelser som påvirker landets framtid og sikkerhet, sa Barak.

Forsvarsministeren kommenterte Iran-spørsmålet på en partisamling i Atzmaut torsdag. Ifølge Ha’aretz skal han ha antydet at et israelsk angrep på Iran ikke er nødvendig, «på grunn av den store konsentrasjonen av amerikanske styrker i den persiske gulf».

– I motsetning til Bush-administrasjonen, så gjør Obama-administrasjonen tiltak i gulfen, overfører styrker og forbereder baser, sier en framstående israelsk tjenestemann.

– Det er en oppbygging av militær styrke rundt Iran uten sidestykke, legger han til.

– Etterretningssamarbeidet og sikkerhetsstøtten Israel mottar [fra USA] i øyeblikket er eksepsjonell i omfang, mener Barak.

 

Skjebnedager

Men tanken om et israelsk forhåndsangrep i løpet av høsten er nok ennå ikke ut av bildet.

– Israel er inne i sine mest skjebnefulle 50 dager i Israels historie siden Jom Kippur-krigen, sa Tzachi Hanegbi torsdag. Hanegbi er tidligere Knesset- og regjeringsmedlem. I juli forlot han Kadima og vendte tilbake til Likud, som han forlot sammen med Ariel Sharon i 2005.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag