Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran melder om sabotasje mot atomanlegg

(Illustrasjonsfoto: Michael Welsing, flickr.com)
(Illustrasjonsfoto: Michael Welsing, flickr.com)
Strømforsyningslinjene til Irans anrikningsanlegg i Fordo ble kuttet i en eksplosjon 17. august, opplyste lederen for Irans atomenergibyrå mandag. «Ingen skade skjedde,» hevdet han.

Fereydoon Abbasi Davani, leder for Irans atomenergibyrå, kom med oppsiktsvekkende opplysninger i et møte med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mandag. Strømforsyningslinjer som går fra byen Qom til det underjordiske anrikningsanlegget Fordo ble kuttet ved hjelp av en eksplosjon 17. august. «Det samme» skjedde tidligere med strømforsyningen til anrikningsanlegget i Natanz, fortalte Abbasi Davani.

– Strømbrudd er en av måtene å bryte ned sentrifugemaskiner, understreket Abbasi Davani.

 

«Ingen skade skjedd»

I etterkant av møtet fortalte atomlederen at alternativ strømforsyninger og andre sikkerhetssystemer hindret at det skjedde noen skade ved atomanleggene. Abbasi Davani anklaget ikke noen navngitte land for å ha gjennomført sabotasjen, men han anklaget IAEA for å kunne være infiltrert av «terrorister», siden de internasjonale inspektørene hadde bedt om inspeksjon av Fordo 18. august, dagen etter eksplosjonen. IAEA gjorde dette for å kunne registrere eventuelle skadevirkninger, hevdet Abbasi Davani.

IAEA skal ha besøkt Fordo 18. august, men den offentlige rapporten fra inspektørene nevner ikke noen skader ved anlegget.

I løpet av de siste årene er Irans atomprogram blitt forsinket en rekke ganger. Det blir antatt at dette delvis skyldes sabotasjeaksjoner gjennomført av vestlige etterretningsgrupper, gjerne i samarbeid med lokale opposisjonsgrupper i Iran. Iranske atomeksperter er blitt utsatt for attentat, datavirus spesielt rettet mot å skade Irans sentrifuger for anrikning er avdekket og det er meldt om flere eksplosjoner. Abassi Davani ble selv skadet i et attentatforsøk i Teheran for to år siden.

 

«Atomvåpen ikke nødvendig for å frigjøre Palestina»

Ifølge IAEA har iranerne 696 sentrifuger i sving ved Fordo-anlegget. 1.444 andre sentrifuger er installert, men ikke satt i gang. Mark Fitzpatrick, som jobber ved International Institute for Strategic Studies, sier til avisen The Telegraph at sentrifuger som mister strømforsyning vil bli ødelagt dersom de stanser opp.

Journalist Ron Ben-Yishai, som dekker etterretningssaker for storavisen Yedioth Aharonoth, sier sabotasjeaksjonen mot Fordo er bekreftet. Han mener det beviser at Irans atomarbeid kan bli stanset uten å bruke dyptgående (bunker buster) bomber fra luften.

I sin tale til IAEA avviste Abassi Davani at Iran har et militært atomprogram. Samtidig advarte han mot «atomvåpen i hendene til zionist-regimet».

– For å frigjøre Palestina fra zionistene som har erobret landet er det ikke bruk for atomvåpen. Løsningen er demokrati og at det blir avholdt en avstemning blant de opprinnelige innbyggerne i Palestina, sa Abassi Davani.

I helgen sa statsminister Benjamin Netanyahu at Iran kan være klar til å lage en atombombe i løpet av seks til syv måneder.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart