Israel roser nye EU-sanksjoner mot Iran

EUs planer om å stramme inn sine sanksjoner mot Teheran, blir møtt med ros fra Israel. Storbritannias statsminister David Cameron ber Israel gi sanksjonene tid til å virke.

Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)
Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)

– Dette er definitivt et riktig steg, som sender et sterkt og rett budskap til Teheran, sa talsmann for utenriksdepartementet, Yigal Palmor, mandag.

Bakgrunnen er at EU tidligere samme dag gikk inn for å stramme inn sanksjonene mot Iran ytterligere, for å presse dem til å stanse landets atomvåpenprogram. Mens unionens utenriksminister Catherine Ashton er positiv og tror nye krav kan tvinge Teheran til å gi etter for internasjonalt press, er tyskerne mer skeptiske.

– Iran forsøker bare å kjøpe seg tid. Vi ser ikke noen tilstrekkelig vilje til seriøse samtaler rundt deres atomprogram, sa utenriksmininster Guido Westerwelle etter vedtaket.

I motsetning til tidligere, da EUs sanksjoner stort sett rettet seg mot spesifikke iranske selskaper, vil de nye sanksjonene rette seg mot import av alle varer og tjenester fra landet. Dermed legger de seg på samme linje som USA. EU har handlet betydelig mer med Iran enn amerikanerne.

Diplomatisk krøll med Sverige
Våre svenske naboer skal i første omgang ha stilt seg svært kritiske til nye sanksjoner mot Iran, meldte Ha’aretz søndag. Dette kom fram i en anonym uttalelse fra en tjenestemann i israelsk UD, som hevdet svenskene fryktet å miste en lukrativ avtale mellom Iran og mobilselskapet Ericsson.

Svenske myndigheter reagerte sterkt på disse beskyldningene. Israels ambassadør i Stockholm, Isaac Bachman, ble innkalt til utenriksdepartementet. Der avkreftet han at dette synet ble delt av den israelske regjeringen.

Da avstemningen ble foretatt i EU stemte Sverige for sanksjonene.

– Ikke angrip Iran
I forbindelse med EU-avstemningen advarte Storbritannias statsminister David Cameron Israel mot å angripe Irans atomreaktorer og heller gi sanksjonene tid til å virke. Han minnet om at selv regjeringsvennlige grupperinger i Iran nå begynner å stille spørsmål ved myndighetenes politikk i denne saken, på grunn av hvordan sanksjonene har ført til en dårlig økonomisk situasjon i landet.

– Jeg har sagt til statsminister Benjamin Netanyahu at tidspunktet for å bruke militære midler ikke er nå, sa Cameron i et møte med jødiske ledere i Storbritannia.

Statsministeren mener et angrep kun vil forene Iran, noe Israel bør unngå for øyeblikket.

Forrige artikkelDen sosialdemokratiske utfordreren
Neste artikkelEr det Muhammeds skyld at muslimske land står tilbake for vestlige land?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no