Israel roser nye EU-sanksjoner mot Iran

EUs planer om å stramme inn sine sanksjoner mot Teheran, blir møtt med ros fra Israel. Storbritannias statsminister David Cameron ber Israel gi sanksjonene tid til å virke.
Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)
Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

– Dette er definitivt et riktig steg, som sender et sterkt og rett budskap til Teheran, sa talsmann for utenriksdepartementet, Yigal Palmor, mandag.

Bakgrunnen er at EU tidligere samme dag gikk inn for å stramme inn sanksjonene mot Iran ytterligere, for å presse dem til å stanse landets atomvåpenprogram. Mens unionens utenriksminister Catherine Ashton er positiv og tror nye krav kan tvinge Teheran til å gi etter for internasjonalt press, er tyskerne mer skeptiske.

– Iran forsøker bare å kjøpe seg tid. Vi ser ikke noen tilstrekkelig vilje til seriøse samtaler rundt deres atomprogram, sa utenriksmininster Guido Westerwelle etter vedtaket.

I motsetning til tidligere, da EUs sanksjoner stort sett rettet seg mot spesifikke iranske selskaper, vil de nye sanksjonene rette seg mot import av alle varer og tjenester fra landet. Dermed legger de seg på samme linje som USA. EU har handlet betydelig mer med Iran enn amerikanerne.

Diplomatisk krøll med Sverige
Våre svenske naboer skal i første omgang ha stilt seg svært kritiske til nye sanksjoner mot Iran, meldte Ha’aretz søndag. Dette kom fram i en anonym uttalelse fra en tjenestemann i israelsk UD, som hevdet svenskene fryktet å miste en lukrativ avtale mellom Iran og mobilselskapet Ericsson.

Svenske myndigheter reagerte sterkt på disse beskyldningene. Israels ambassadør i Stockholm, Isaac Bachman, ble innkalt til utenriksdepartementet. Der avkreftet han at dette synet ble delt av den israelske regjeringen.

Da avstemningen ble foretatt i EU stemte Sverige for sanksjonene.

– Ikke angrip Iran
I forbindelse med EU-avstemningen advarte Storbritannias statsminister David Cameron Israel mot å angripe Irans atomreaktorer og heller gi sanksjonene tid til å virke. Han minnet om at selv regjeringsvennlige grupperinger i Iran nå begynner å stille spørsmål ved myndighetenes politikk i denne saken, på grunn av hvordan sanksjonene har ført til en dårlig økonomisk situasjon i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har sagt til statsminister Benjamin Netanyahu at tidspunktet for å bruke militære midler ikke er nå, sa Cameron i et møte med jødiske ledere i Storbritannia.

Statsministeren mener et angrep kun vil forene Iran, noe Israel bør unngå for øyeblikket.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise