Irans økonomi er ute av kontroll

Inflasjonen i Iran løper fullstendig løpsk. For hver måned som går blir staten nesten 25 prosent fattigere, kun som følge av prisøkning. Nasjonale økonomer og analytikere kritiserer den iranske sentralbanken.
Natt i Irans hovedstad Teheran (bildet) og natt over Irans nasjonale økonomi for øyeblikket. (Foto: Sam Anvari)
Natt i Irans hovedstad Teheran (bildet) og natt over Irans nasjonale økonomi for øyeblikket. (Foto: Sam Anvari)

Det er heller ikke noe som helst tegn på bedring. Fra august til september økte inflasjonen i Iran med 24 prosent, som igjen var en halv prosent høyere enn måneden i forveien. Det er en situasjon som er katastrofal, både for den jevne iraner, for myndigheter og for dem som eier egen bolig. Sammenliknet med dollaren har rialen mistet 80 prosent av sin verdi kun på kort tid.

Men problemene stanser ikke der. For iranske økonomer beskylder nærmest Teheran for å skjule den egentlige inflasjonsraten. Professor ved Tabatabai universitet, Mehdi Taghavi, mener det virkelige tallet kan være nærmere 50 prosent inflasjon på månedsbasis. Mange vestlige økonomer mener virkeligheten er enda verre, skriver Jerusalem Post.

Den iranske regjeringen har gitt de internasjonale sanksjonene skylden for den ekstreme utviklingen, mens mange opposisjonelle og økonomer hevder dette skyldes myndighetenes egen politikk.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise