Iran og Syria truer Israel

Det israelske luftangrepet på syrisk territorium vil få "alvorlige konsekvenser for Tel Aviv", truer Irans viseutenriksminister Hossein Amir Abdollahian.
Irans president Mahmoud Ahmadinejad. (Foto: UN Photo)
Irans president Mahmoud Ahmadinejad. (Foto: UN Photo)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det er fortsatt uklart hva som skjedde i Syria natt til onsdag. Enten gikk de israelske luftstyrkene (IAF) til aksjon mot en våpenkonvoi på vei i retning Hizbollah i Libanon, eller så rammet de et militært forskningssenter utenfor Damaskus. Israelsk presse fokuserer mest på de utenlandske medierapportene som hevder det første. På grunn av militærsensuren må israelske medier bruke “utenlandske kilder”.

Mitch Ginsburg i Times of Israel siterer kilder som antyder at russiskproduserte bakke-til-luft-raketter var på vei over grensen. SA-17 rakettene er ikke de mest avanserte, men vil likevel endre styrkeforholdet mellom Israel og Hizbollah drastisk skulle det igjen bli nødvendig med israelske luftaksjoner mot terrorgruppens rakettbatterier og våpenlager. Dersom Hizbollah får et aktivt luftforsvar vil israelske jager- og bombefly over Sør-Libanon stå i fare for å bli skutt ned.

– Konsekvenser for Tel Aviv
Uansett hva Israel faktisk aksjonerte mot: Iran og Syria er rasende over den israelske “provokasjonen”. Teherans viseutenriksminister Hossein Amir Abdollahian hevdet torsdag at hendelsen vil føre med seg “alvorlige konsekvenser for Tel Aviv”. Hans sjef i departementet, Ali Akbar Salehi, legger til:

– Det er ingen tvil om at denne provokasjonen er konsistent med Vestens og zionistenes politikk, om å undergrave det som det syriske folket og regjeringen har oppnådd når det gjelder stabilitet og sikkerhet i dette landet.

Kan “overraske”
Heller ikke syrerne er særlig fornøyd med Israels aksjon. Landets ambassadør i nabolandet Libanon, Ali Abdul Karim Ali, antyder at Syria vil kunne “overraske” etter dette angrepet.

– Vi kan ta en overraskende beslutning som svar på aggresjonen fra de israelske krigsflyene. […] Syria er fast bestemt på å forsvare sin suverenitet og sitt land, hevder han.

Fordel for Assad-regimet?
En som kanskje er like fornøyd med hendelsen er Syrias president Bashar Assad, tror Ha’aretz-journalist Jack Khoury. Timingen for Assads vedkommende kunne knapt hvert bedre, argumenterer han.

Aksjonen inntreffer akkurat i det Moaz al-Khatib, lederen for opposisjonsparaplyen Den syrisk-nasjonale koalisjon, har offentliggjort at han ønsker å drøfte konfliktløsninger med det sittende regimet. Landet har vært gjennom en svært hard og blodig borgerkrig, som diktatoren ønsker en slutt på.

Hele tiden har Assad benektet at borgerkrigen i hjemlandet er et resultat av den arabiske våren. Han mener Israel og amerikanerne rotter seg sammen for å styrte ham og de rundt ham. Nå kan han bruke den statseide pressen for alt det er verdt etter den israelske aksjonen, og hevde at angrepet bekrefter hans anklager. Klarer han det er en nasjonal dialog og nyvunnet enhet et tilbud opposisjonen vil føle seg nødt til å ta, mener Khoury.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise