– Iran vil bli hovedtema under Obama-tur

Når USAs president Barack Obama besøker Israel i mars, vil Iran-saken stå svært høyt på agendaen. Det avslører Obamas israelske kollega Shimon Peres (midten av bildet).

Israels president Shimon Peres (midten) intervjues av pressen. (Foto: Jewish Miami, flickr.com)
Israels president Shimon Peres (midten) intervjues av pressen. (Foto: Jewish Miami, flickr.com)

Peres talte på den årlige samlingen i Israel for lederne i de store amerikansk-jødiske organisasjonene mandag. USAs Iran-politikk påvirker hele verden, forklarte han.

– Men Israel er det landet som i størst grad vil stå overfor konsekvensene av iransk politikk, påpekte Peres.

Likevel ønsker ikke president Barack Obama bare å beskytte Israel fra iranerne med sin politikk, men sikre “trygghet i vår tid”, hevdet Peres.

Kan komme på plass samtaler
Det personlige forholdet mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Obama har vært anstrengt de siste fire årene, på tross av at det militære og diplomatiske samarbeidet mellom USA og Israel har blitt styrket. Den israelske presidenten håper besøket vil “åpne et nytt kapittel” i relasjonene mellom landene, og i forholdet mellom Israel, Jordan og PA.

– Jeg tror det er muligheter [for fornyet dialog med Jordan og palestinerne]. På tross av våre forskjeller, ønsker vi å leve i fred. Jeg tror ikke det vil skje etter ett [Obama-]besøk, men det vil være en begynnelse, tror han.

Forrige uke offentliggjorde Det hvite hus at Obama planlegger et besøk til Israel i løpet av mars.

– Jeg tror på en tostatsløsning
Tirsdag var det statsminister Benjamin Netanyahu sin tur til å tale til de amerikansk-jødiske lederne. Han understreket at det beste rammeverket for å oppnå fred, er en løsning med to stater for to folk.

– Jeg tror at rammeverket for fred med palestinerne er slik jeg ga uttrykk for i min tale ved Bar-Ilan Universitetet: To stater for to folk. En demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner en jødisk stat, sa Netanyahu.

Men samtalene med palestinerne bør foregå uten noen form for forhåndskrav, la han til.

– Å komme fram til en avtale betyr at vi må forhandle i god tro. Det betyr at du ikke legger forhåndskrav i veien. I løpet av de siste fire årene har palestinerne dessverre kommet med slike forhåndskrav, igjen og igjen. Mitt håp er at de legger dem til side og kommer seg til forhandlingsbordet, sa Netanyahu.

I ferd med å krysse grensen
Netanyahu kommenterte også situasjonen med Iran.

– Jeg satte en grense under FN-møtet som de enda ikke har krysset. Men det de gjør er å korte ned den tiden det vil ta før de går over den. Måten de gjør det på er å ta i bruk nye og raskere sentrifuger som bruker en tredjedel av tiden. Dette må stanses. For fredens og sikkerhetens skyld, for hele verdens skyld, erklærte Netanyahu.

Forrige artikkel– Vi fører en grønn revolusjon
Neste artikkelRaketter funnet ved arabisk skole
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no