Hagel bekreftet våpensalg

USA vil selge tankfly til Israel for første gang, bekreftet den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel (t.v. i bildet) under sitt statsbesøk i går.
USAs forsvarsminister Chuck Hagel (f.v.) og hans israelske kollega Moshe Ya'alon. (Foto: USAs forsvarsdepartement)
USAs forsvarsminister Chuck Hagel (f.v.) og hans israelske kollega Moshe Ya'alon. (Foto: USAs forsvarsdepartement)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

USA vil forsyne Israel med tankfly, troppeforflytningsfly og kompliserte radarsystemer og slik sikre Jerusalems militære overlegenhet. Det bekreftet landets forsvarsminister Chuck Hagel, da han møtte Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon i Tel Aviv mandag.

Aldri tidligere har amerikanerne villet selge tankfly til Israel, men den anstrengte situasjonen med Iran har tydeligvis fått Obama-administrasjonen til å skifte mening.

– Israel er en suveren stat. Enhver suveren stat har en rett til å forsvare seg selv. Våre to land deler verdier, felles interesser og et permanent bånd som styrker seg over tid, sa Hagel, som forsikret at kampen mot Irans atomvåpenplaner har “høyeste prioritet” i Washington.

Advarte Syria
På en felles pressekonferanse understreket Ya’alon at et Iran med atomvåpen ikke bare er en trussel for Israel, men at “det ville vært et mareritt […] for hele kloden”. Ifølge Times of Israel skal han også ha lovet å handle, dersom syriske myndigheter bruker kjemiske våpen, eller selger dem til Hizbollah eller andre terrorgrupper.

– Vi er rede til å handle, dersom kjemiske våpen blir overført. Vi har bevist dette før, da de krysset den røde linjen tidligere, sa Israels forsvarsminister, i det han siktet til Israels angrep mot en våpenfrakt til Hizbollah i februar.

– Står fritt til å angripe Iran
Hagel hevdet at Israel står fritt til å angripe Irans atomprogram, dersom de føler seg truet, som en suveren og uavhengig stat.

– Israel tar de beslutningene Israel må ta, for å kunne forsvare og beskytte seg selv, sa han.

Men Ha’aretz‘ forsvarskorrespondent Amos Harel tror dette kun er ord som er ment å virke preventivt på iranerne, men at våpensalget i virkeligheten forplikter Jerusalem på å følge Washingtons linje.

– Den militære og diplomatiske hjelpen fra USA, som er ventet å vokse ytterligere, vil også kreve at Jerusalem samarbeider fullt med Washington på en sensitiv måte, når det gjelder å stanse den iranske atomtrusselen. Det vil skje på en måte som minsker Israels evne til å handle uavhengig i denne saken, på tross av at Hagel og USAs president Barack Obama en måned før ham, understreket Israels rett til å handle uavhengig for å forsvare seg selv, skriver Harel.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise