Hassan Rouhani er regimets mann

Hassan Rouhani vant presidentvalget i Iran fordi regimet til ayatollah Khamenei ville det slik. Israelske eksperter venter liten endring i Irans politikk.

Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)
Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)

Ali Akbar Velayati var en av de åtte kandidatene som stilte til valg da Iran avholdt presidentvalg fredag 14. juni. Da det ble klart at han ikke hadde sjanser til å vinne, var han rask med å gratulere de andre kandidatene. “Vi er alle konkurrenter og venner som tjener regimet på en god måte,” sa han.

Ifølge den israelske journalisten Avi Issacharoff, har Velayati bekrevet valgvinneren Hassan Rouhani mest presist: Han er en tjener for regimet.

– Den nye presidenten i Iran var aldri en reformist. Det er tvilsomt om hans valgseier i det hele tatt var en seier for den moderate leiren i Iran, skriver Issacharoff i nettmagasinet The Tower. Inntil nylig har Rouhani vært del av den konservative leiren i Iran, og han er på ingen måte noen politisk utfordring for ayatollah-regimet.

– Regimet ønsket at han skulle vinne. Dersom de hadde ønsket at en av de [mest] konservative skulle vinne, ville de ha fått fire av de fem konservative kandidatene til å gå ut av valgkampen, sier Soli Shahvar, som leder Ezri-senteret for Iran- og Gulf-studier ved Haifa-universitetet.

– Seier for en kandidat som blir oppfattet mer moderat, men som samtidig har tilliten til Khamenei, tjener regimet på best måte, legger han til.

Verdenssamfunnet har møtt valget av Rouhani med forsiktig optimisme. Utenriksminister Espen Barth Eide ser positivt på signalene fra den nyvalgte presidenten i Iran som av mange beskrives som en moderat konservativ, skrev Nrk.no 16. juni.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært mer kritisk.

– Det internasjonale samfunnet må ikke bli fanget i ønsketenkning og bli fristet til å dempe presset for å få stanset Irans atomprogram, sa Netanyahu i regjeringsmøtet søndag.

– Vi må huske at Irans hersker [ayatollah Ali Khamenei] på forhånd diskvalifiserte de kandidatene som ikke var på linje med hans ekstreme verdensbilde. Fra dem som han tillot å stille til valg, var det en som blir ansett for å være minst identifisert med regimet som ble valgt. Men vi snakker fortsatt om en som kaller Israel den “store Zionist Satan”, sa Netanyahu, ifølge Jerusalem Post. Han påpekte også at det er Khamenei som styrer Irans atompolitikk, ikke presidenten.

Israelske opposisjonspolitikere sier Netanyahu ikke må være for rask til å dømme Rouhani.

– Den nye iranske presidenten kan ikke bli mistenkt for å være zionist og han er underordnet Khamenei, men han er bedre enn alternativene i Iran, sier Shelly Yacimovich (Ap) til Jerusalem Post.

Les mer om Rouhani i en kort artikkel fra The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center.

Forrige artikkelConrad Myrland i Lyngdal: Hva kan vi gjøre med det falske bildet av Israel?
Neste artikkelMIFF-ledere reiser tvil om UDs påstander
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.