Nyvalgt president snakket varmt om menneskerettigheter

I sitt første lengre intervju siden han ble valgt som president i Iran, kritiserte Hassan Rouhani indirekte presteskapets makt over landets politikk.

Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)
Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)

Menneskerettighetene har vært “ignorert” under i Iran alt for lenge, hevder Irans ferske president Hassan Rouhani. Tirsdag ble han intervjuet av det iranske ungdomsmagasinet Chelcheragh og lovet å arbeide mot sensurlovgivningen og separasjonen mellom menn og kvinner i det offentlige rom.

En av årsakene til at han valgte å stille til valgt, forklarte Rouhani, var hans opplevelse av et hjemland i “fare”. Grunnleggende rettigheter til befolkningen ble ignorert.

– I dag er nasjonens republikanske [natur] overskygget av spesifikke tolkninger av islamsk [karakter], hevdet han, med et indirekte stikk mot prestestyrets altomfattende makt i landet.

– Noen prinsipper i vår grunnlov har blitt løftet fram, mens andre har vært oversett. Derfor ser vi en slik ubalanse, som et resultat. Frihetene og rettighetene til folket har blitt ignorert, mens [friheten og rettighetene] til styresmaktene har blitt understreket. Å legge restriksjoner på folks rett til å kritisere, vil kun kvele [landet] og føre til ineffektivitet, hevdet den ferske presidenten.

Rouhani rettet også kraftig kritikk mot den forrige administrasjonens strenge internettsensur og at de har tvunget alle landets kvinner til å bære hijab i det offentlige rom.

Forrige artikkelBåde israelere og palestinere flest ønsker fred
Neste artikkelMorsis dager er talte – hva nå?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no