– Iran kan være klar til å stenge atomkraftverk

Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Tidligere Iran-president Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere Iran-president Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Wikimedia Commons)

Noen mener Irans nye president Hassan Rouhani er mer diplomatisk innstilt enn sin forgjenger, Mahmoud Ahmadinejad. Andre mener han bare ønsker å vinne tid ved å bruke diplomatiet mot Vesten, og lure verden til å tro at han er mer samarbeidsvillig enn det han er.

Ahmadinejad gjorde lite for å motbevise de vestlige påstandene om at Teheran utvikler atomvåpen. Under ulike forhandlingsrunder med USA og EU, var landet ikke villig til å bevege seg. Så hva gjør hans etterfølger?

En svært dårlig økonomisk situasjon skal være hovedgrunnen til at Ahmadinejad ikke ble gjenvalgt. I løpet av de første fire månedene av 2013 har inflasjonen økt med 40 prosent, sammenliknet med samme periode i 2012. De internasjonale sanksjonene har gjort at økonomien er i ferd med å kollapse.

Heller penger enn atomvåpen?
“Etterretningskilder” sier til Der Spiegel at Rouhani heller ønsker å møte verdenssamfunnet med åpenhet, for å få lettet på sanksjonene og skyte fart igjen i økonomien. Han skal være villig til å stenge den underjordiske Fordo-reaktoren, som kanskje er den USA, Israel og EU er mest skeptiske til. Operasjoner som foregår under jorden er vanskeligere for deres etterretningstjenester å holde øye med.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)

Ved utgangen av denne måneden, under møtet i FNs generalforsamling, er det ventet at den nye presidenten skal legge fram forslaget for verden. Til helgen møter også utenriksminister Mohammad Javad Zarif med EUs utenriksminister Catherine Ashton i New York. Blir det møtet vellykket, skriver det tyske magasinet, vil kanskje de diplomatiske forbindelsene med Washington bli gjenopprettet.

Kildene til det tyske magasinet hevder videre at prestestyret og Ayatollah Ali Khamenei støtter planen til Rouhani, fordi økonomisk vekst er den viktigste måten å sikre politisk ro på. De kommende ukene vil trolig vise om Iran mener alvor.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag