Rouhani tar med seg anti-zionistisk jøde til New York

I et forsøk på å forbedre Irans image tar president Hassan Rouhani med seg et jødisk parlamentsmedlem til FNs generalforsamling. En anti-zionistisk jøde, vel og merke.
Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)

Rouhanis følgesvenn blir legen og politikeren Siamak Moreh Sedgh, som innehar jødenes eneste plass i det iranske parlamentet. Han hevdet under en samtale med Reuters i 2008 at det jødiske samfunnet i landet ikke ville markere Israels 60 år som stat.

– Vi er totalt uenige med Israels oppførsel, sa han den gang.

I 2010 påsto han til Russia Today at det ikke finnes antisemittisme i Iran og at det er et fenomen som er unikt for Europa.

– Jøder er trygge i Iran. Det er sant. Ingen trenger vakter. Det har aldri vært et eneste tilfelle av antisemittisme i det iranske samfunnet. Det fenomenet tilhører Europa, den kristne verden. Det er ingen antisemittiske følelser i Iran. Vi opplever ikke angrep på våre synagoger eller gravsteder, slik som vi ser i Paris. Det er totalt 15 synagoger i Teheran, hevdet Moreh Sengh, som er kjent for å være en anti-zionist.

Til tross for Moreh Senghs rosenrøde beskrivelse, har antallet jøder i Iran blitt betydelig redusert de siste generasjonene. I 1940-årene skal det ha vært omlag 140.000-150.000 jøder. Etter at Israel ble opprettet i 1948, sank antallet jøder i Iran ned mot 100.000 i tiden fram til den islamske revolusjonen i 1979. Etter den tid, skjøt emigrasjonen fart, og antallet jøder i Iran er nå nede i mindre enn 9.000, ifølge en folketelling gjengitt av AFP i 2012. Tidligere anslag fra de siste årene hadde ligget rundt 20.000.

Mye tyder på at den islamske republikken ikke er noe paradis for jøder.

– Har skjedd før

Iran-ekspert Raz Zimmt ved Universitetet i Tel Avivs alliansesenter for iranske studier, sier til Times of Israel at han er lite imponert over Rouhanis jødiske delegasjonsmedlem. For også i 2009 gjorde Mahmoud Ahmadinejad noe av det samme, da han bragte med seg alle de fem minoritetsmedlemmene i parlamentet (én jøde, to kristne og to zoroastrianister) til møtet i generalforsamlingen.

– Dette skal vise deres såkalte toleranse mot religiøse minoriteter, forklarer han.

Irans president Hassan Rouhani står på talelisten under neste ukes møte i FNs generalforsamling. Han har varslet at han vil presentere en rekke tiltak, blant annet løfter om at verdenssamfunnet vil få fullt innsyn i atomprogrammet. Barack Obama sier han og Rouhani kan komme til å ha et møte sammen i Washington, for å drøfte atomforhandlinger.

Rouhani hevder at Iran aldri vil skaffe seg atomvåpen under hans ledelse, men israelske politikere er skeptiske til om han mener alvor.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise