Rouhani tar med seg anti-zionistisk jøde til New York

I et forsøk på å forbedre Irans image tar president Hassan Rouhani med seg et jødisk parlamentsmedlem til FNs generalforsamling. En anti-zionistisk jøde, vel og merke.

Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)

Rouhanis følgesvenn blir legen og politikeren Siamak Moreh Sedgh, som innehar jødenes eneste plass i det iranske parlamentet. Han hevdet under en samtale med Reuters i 2008 at det jødiske samfunnet i landet ikke ville markere Israels 60 år som stat.

– Vi er totalt uenige med Israels oppførsel, sa han den gang.

I 2010 påsto han til Russia Today at det ikke finnes antisemittisme i Iran og at det er et fenomen som er unikt for Europa.

– Jøder er trygge i Iran. Det er sant. Ingen trenger vakter. Det har aldri vært et eneste tilfelle av antisemittisme i det iranske samfunnet. Det fenomenet tilhører Europa, den kristne verden. Det er ingen antisemittiske følelser i Iran. Vi opplever ikke angrep på våre synagoger eller gravsteder, slik som vi ser i Paris. Det er totalt 15 synagoger i Teheran, hevdet Moreh Sengh, som er kjent for å være en anti-zionist.

Til tross for Moreh Senghs rosenrøde beskrivelse, har antallet jøder i Iran blitt betydelig redusert de siste generasjonene. I 1940-årene skal det ha vært omlag 140.000-150.000 jøder. Etter at Israel ble opprettet i 1948, sank antallet jøder i Iran ned mot 100.000 i tiden fram til den islamske revolusjonen i 1979. Etter den tid, skjøt emigrasjonen fart, og antallet jøder i Iran er nå nede i mindre enn 9.000, ifølge en folketelling gjengitt av AFP i 2012. Tidligere anslag fra de siste årene hadde ligget rundt 20.000.

Mye tyder på at den islamske republikken ikke er noe paradis for jøder.

– Har skjedd før

Iran-ekspert Raz Zimmt ved Universitetet i Tel Avivs alliansesenter for iranske studier, sier til Times of Israel at han er lite imponert over Rouhanis jødiske delegasjonsmedlem. For også i 2009 gjorde Mahmoud Ahmadinejad noe av det samme, da han bragte med seg alle de fem minoritetsmedlemmene i parlamentet (én jøde, to kristne og to zoroastrianister) til møtet i generalforsamlingen.

– Dette skal vise deres såkalte toleranse mot religiøse minoriteter, forklarer han.

Irans president Hassan Rouhani står på talelisten under neste ukes møte i FNs generalforsamling. Han har varslet at han vil presentere en rekke tiltak, blant annet løfter om at verdenssamfunnet vil få fullt innsyn i atomprogrammet. Barack Obama sier han og Rouhani kan komme til å ha et møte sammen i Washington, for å drøfte atomforhandlinger.

Rouhani hevder at Iran aldri vil skaffe seg atomvåpen under hans ledelse, men israelske politikere er skeptiske til om han mener alvor.

Forrige artikkelKirkeuka til ensidig hets mot Israel
Neste artikkelDiplomatisk seier for Israel om atomvåpen IAEA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no