Atomsamtalene med Iran i gang igjen

De faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd innleder nye atomsamtaler med Iran parallelt med møtene i FNs generalforsamling.

Forhandlingsmøtet med verdensmaktenes og Irans utenriksministere i New York 26. september 2013. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
Forhandlingsmøtet med verdensmaktenes og Irans utenriksministere i New York 26. september 2013. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd (Kina, USA, Storbritannia, Russland og Frankrike), Tyskland og EU møtte representanter fra Iran i New York torsdag. Møtet kommer samtidig med plenumsmøtene i FNs generalforsamling i New York. Målet med samtalene er å starte en prosess som resulterer i enighet om veien videre for Teherans atomprogram.

EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)

Tilstede på møtet var USAs utenriksminister John Kerry, Irans utenriksminsiter Javad Zarif og deres kolleger i de fem andre landene og EU. Ifølge Yedioth Aharonoth sa EUs utenriksminister Catherine Ashton etter møtet at “alle parter” har blitt enige om å bevege seg framover innenfor en “ambisiøs tidsramme”, med nye møter i Geneve 15. og 16. oktober.

– Vi forventer ikke noen gjennombrudd under disse innledende møtene. Men vi tester om iranerne mener alvor, de engasjerer seg med nye tilnærmelser og viser en ny interesse for å forsøke å løse denne veldig alvorlige saken, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

Utenriksminister John Kerry uttalte at han var fornøyd med hvordan torsdagens møte hadde gått.

– Vi har hatt et svært konstruktivt møte. Men et enkeltmøte og en holdningsendring, som det er unødvendig å påpeke, gir foreløpig ingen svar på spørsmålene og vi har derfor mye arbeid framfor oss, sa han til pressen etter møtet.

Irans nye president Hassan Rouhani hevder at Iran under hans ledelse, er klare til å inngå kompromisser i atomforhandlinger med de seks verdensmaktene. Israels regjering har ved flere anledninger uttrykt sin skepsis og hevder Rouhani kun har endret ordbruken, men ikke vist noen forandringsvilje i praksis.

Forrige artikkelFN-talen til Abbas høster kritikk i Israel
Neste artikkelRussland og USA enige om Syria-resolusjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no