Irans sjef for cyberkrig skutt og drept

Lederen for det iranske cyberkrig-programmet ble nylig funnet skutt og drept i et skogholt nær Karaj. Teheran anklager Mossad for å stå bak.

Irans president Hassan Rouhani deltok 27. september 2013 på et ministermøte i FN om ikke-spredning av atomvåpen. (Foto: Rick Bajornas, UN Photo)
Irans president Hassan Rouhani deltok 27. september 2013 på et ministermøte i FN om ikke-spredning av atomvåpen. (Foto: Rick Bajornas, UN Photo)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mojtaba Ahmadi skal være den sjuende iranske eksperten som har blitt drept siden 2007. Fem iranske atomeksperter og en som ledet landets arbeid med ballistiske missiler har tidligere blitt tatt av dage. Teheran peker også denne gang anklagende mot Israels etterretningsorganisasjon for eksterne operasjoner, Mossad.

Britiske The Telegraph siterer en iransk nettside på at Ahmadi sist ble sett i live da han gikk hjem fra jobb. Senere på dagen ble han funnet med to kuler i hjertet nær Karaj, nord-vest for Teheran.

– Jeg kunne se to kulehull i kroppen og omfanget av skadene indikerer at han har blitt henrettet fra kloss hold med pistol, hevder et øyenvitne til Alborz, en nettside som har tette bånd til Revolusjonsgarden.

Sjefen for det lokale politiet sier to menn på motorsykkel skal ha vært involvert i drapet.

Cyberekspert Shashank Joshi ved Royal United Services Institute forklarer at digital krigføring blir stadig mer utbredt i Midtøsten.

– Irans cyberangrep på Israel og andre steder i regionen er en økende trussel, men har ikke blitt sett på til nå som et stort og vedvarende angrep. Så det er ganske betydelig å gå til det steg [å myrde Ahmadi], på dette tidspunktet i cyberkrigføringen, mener han.

Irans øverste åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei (Foto: Wikimedia Commons)
Irans øverste åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei (Foto: Wikimedia Commons)

– Khamenei leder en kult
Onsdag sendte NBC News et forkortet intervju med Israels statsminister Benjamin Netanyahu om budskapet hans til verden om Iran, i tirsdagens FN-tale. Han advarte mot å tro at president Hassan Rouhani har noen særlig innflytelse over den politiske utviklingen i Iran, fordi Ayatollah Ali Khamenei sitter med makten.

– [Det iranske folk] blir ikke styrt av Rouhani. De blir styrt av Ayatollah Khamenei. Han leder en kult. Den kulten er ekstrem i sine ambisjoner og i sin aggressivitet. Khamenei tar beslutningene. Rouhani sier til sin sjef, diktatoren i Iran: “Jeg kan fullføre atomprogrammet for deg, ved å snakke fint til Vesten. Jeg kan gjøre det [tidligere president Mahmoud] Ahmadinejad forsøkte å gjøre ved bruk av pannerynker, bare ved å smile”, hevdet Netanyahu.

Resten av intervjuet vil bli sendt torsdag kveld, amerikansk tid.

Forrige artikkelShas-leder ved bevissthet
Neste artikkelTunisiske jøder utsatt for omfattende trakassering
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no