Avslørte israelsk spionvirksomhet

Ankara skal ha avslørt overfor Teheran identiteten til ti spioner som opererte for Mossad i Iran. Spionene møtte sine israelske operasjonsledere inne i Tyrkia.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) har avslørt sensitiv israelsk etterretningsinformasjon til Iran. (Foto: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) har avslørt sensitiv israelsk etterretningsinformasjon til Iran. (Foto: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den diplomatiske situasjonen mellom Tyrkia og Israel har vært anspent lenge, spesielt etter at Mavi Marmara ble stanset da skipet forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen i mai 2010. Utenriksjournalist i Washington Post David Ignatius hevder Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er så frustrert, at han har avdekket navnene på ti iranere som har spionert på vegne av Israel. Mossad-ledere møtte sine agenter regelmessig inne i Tyrkia for å bli oppdatert. Det skal ha vært møter tyrkisk etterretning hadde full oversikt over.

Israelske kilder forklarer at Ankaras lekkasje har utgjort et “betydelig” etterretningstap for dem. Ignatius mener de helt bevisste handlingene til tyrkerne er en av årsakene til at statsminister Benjamin Netanyahu har vært så tilbakeholden med å beklage drapene på de ni tyrkiske statsborgerne under bordingen. Først etter at USAs president Barack Obama fant en “beklagelsesformel” begge parter kunne gå med på, gikk Netanyahu med på å gi en unnskyldning i vår.

Men det dårlige forholdet med Tyrkia ser ut til å fortsette. Forhandlingene om normaliseringen av det diplomatiske forholdet har ikke gitt noen kjent framgang. Samtidig hevder Ignatius at israelerne egentlig ikke liker Ankaras etterretningssjef Hakan Fidan, som de mener har for tette forbindelser til Iran-regimet. Amerikanerne har heller ikke kritisert Ankara for avsløringen av Mossad-agentene, men fortsetter sitt varme sikkerhetssamarbeid.

– Netanyahu-Erdogan-krangelen, med dens stadige etterretningsangrep og -pareringer, er et eksempel på kaleidoskopiske endringer som kan stå foran oss i Midtøsten. USA, Israel, Iran, Saudi Arabia og Egypt leter alle etter nye allianser og sliter med å finne en ny likevekt, både i det skjulte og i det åpne, avslutter journalisten.

Forrige artikkelMellomkirkelig Råd løper fra ansvaret
Neste artikkel– Ap, bli med i Netanyahu-regjeringen!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no