Kongressen vil ha tøffere Iran-sanksjoner

Sterke krefter i den amerikanske Kongressen arbeider for å innføre tøffere sanksjoner mot Iran. Det skjer parallelt med forhandlingene i Sveits.

Republikanernes senator Marco Rubio har lansert et nytt resolusjonsforslag til Senatet, hvor USA intensiverer sanksjonene mot Iran. (Foto: Gage Skidmore, flickr.com)
Republikanernes senator Marco Rubio har lansert et nytt resolusjonsforslag til Senatet, hvor USA intensiverer sanksjonene mot Iran. (Foto: Gage Skidmore, flickr.com)

– [Samtalene hadde et] nivå av seriøsitet og substans som vi ikke har hatt før, sier Det hvite hus’ pressetalsmann Jay Carney om den avsluttede forhandlingsrunden med Iran i Geneve.

P5+1 (De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet og Tyskland) og Teheran har forhandlet i to dager, for å finne en løsning på atomkrisen. Vesten og Israel klandrer iranerne for å ha militære interesser bak sitt atomprogram, mens de selv hevder de kun ønsker å produsere elektrisitet.

Senatet holder igjen

USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)
USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)

USA-president Barack Obamas administrasjon har varslet at Washington kan komme til å dempe sanksjonene mot Iran, dersom Teheran viser vilje til å gjøre kompromisser i forhandlingene. Torsdag melder Times of Israel at Kongressen arbeider å innføre nye sanksjoner, for å presse fram større innrømmelser. Skepsisen mot Iran er sterk både på demokratisk og republikansk side i Senatet.

– Grunnet Irans fortsatte manglende vilje til å stanse sitt atomvåpenprogrammer, burde Sentatet straks sette i gang en ny runde med økonomiske sanksjoner, som rammer alle gjenværende inntektskilder og økonomiske reserver for myndighetene, sier senator Mark Kirk (Rep.).

Det er den mulige republikanske presidentkandidaten Marco Rubio som står bak det siste resolusjonsforslaget mot Iran. Hensikten er å bygge opp presset.

– Ingen burde bli imponert av det Iran angivelig har bragt til bordet i Geneve. Teheran har brutt sine avtaler alt for mange ganger til å kunne stoles på. På grunn av deres totale ignorering av tidligere internasjonale avtaler, må vi stå fast i alle forhandlinger, angående atomkapasitet som Iran skal få lov til å beholde, sier Rubio.

Oppretter diplomatiske forbindelser

Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)
Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)

I mens har de ulike myndighetene som har vært involvert i forhandlingene, på ulike måter uttrykt at de tror iranerne denne gang mener alvor. Storbritannia har ifølge AFP bestemt seg for å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene med Teheran. Utenriksminister William Hague forklarer at hvert av de to landene vil utnevne hver sin diplomat med den andre nasjonen som ansvarsområde, uten å være bosatt der.

Russerne ønsker på sin side å løfte alle sanksjonene mot Iran straks de tillater fullt internasjonalt innsyn i sitt atomprogram, rapporterer RT. Sanksjonene bare “undergraver” prosessen, mener viseutenriksminister Sergei Ryabkov, som var tilstede som Moskvas representant i Geneve.

Statsministerens kontor i Israel har avslått å kommentere utviklingen som skal ha vært i de to dager lange atomforhandlingene.

Forrige artikkelIsraels venner inn i regjeringen
Neste artikkelRestplasser til Israel i november
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no