Samarbeid med Saudi-Arabia mot Iran?

Israel og Saudi-Arabia legger felles planer om et militært angrep mot Irans atomprogram, melder Sunday Times. De sunni-muslimske statene frykter et Iran med atomvåpen nesten like mye som Israel.

Skjermdump fra Sunday Times 17. november 2013.
Skjermdump fra Sunday Times 17. november 2013.

The Sunday Times meldte søndag 17. november at Mossad (israelsk etterretning) og representanter for Saudi-Arabia holder på med å utarbeide planer for et militært angrep på Iran. Angrepet skal gjennomføres hvis den avtalen som avtegner seg mellom 6 av verdens ledende land med USA i spissen og Iran ikke i tilstrekkelig grad forhindrer at Iran kan utvikle atombomber.

Vi har tidligere meldt om hvorfor Israel er bekymret for at den avtalen man forhandler om nå skal bli slik at den ser fin ut på papiret, men ikke forhindrer at Iran får atomvåpen.

Saudi-Arabia og de arabiske Golfstatene deler denne bekymringen. Det som er kjent av hvilken avtale som vil komme, er absolutt ikke egnet til å berolige. Avtalen vil gjøre lite for å stanse Irans vei mot atomvåpen, mener israelerne og saudiene.

Sunday Times skriver følgende om det planlagte samarbeidet mellom Israel og Saudi-Arabia: Israel kan bruke saudisk luftrom. Saudi-Arabia vil støtte et israelsk angrep ved å samarbeide om bruk av droner, redningshelikoptre og tankfly. – Saudiene er rasende og villige til å gi israelerne all den hjelpen de trenger, ifølge en ikke navngitt “diplomatisk kilde” som Sunday Times siterer.

 

Netanyahu bekrefter enighet

Statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag 17. november til den franske avisen Le Figaro at den store enigheten mellom Israel og ledende arabiske stater er noe nytt, kanskje det første tilfellet av slik enighet i moderne tid.

De er enige om at Iran ikke må få lov til å være i stand til å lage atomvåpen. For hvis Iran får slike våpen, vil det føre til et kappløp i Midtøsten mellom mange land om å skaffe seg slike våpen. Det vil bli en atom-kruttønne.

Netanyahu sa at et Iran med atomvåpen vil bli den farligste utviklingen for verden siden midten av 1900-tallet. Det står utrolig mye på spill. Verden bør lytte når Israel og araberne ser ting likt. “Vi vet en god del om Iran og Irans planer. Det er vel verd å være oppmerksomme på hva vi sier.”

Så grunnfestet som arabernes hat mot Israel er, forteller dette at de føler iranske atomvåpen som en eksistensiell trussel.

 

Frankrikes rolle

Netanyahu uttalte seg i forkant av at den franske presidenten, Francois Hollande, skulle komme til Israel for samtaler om Iran. Frankrike stanset en avtale med Iran noen dager tidligere, mens USA og de andre landene ville godta den.

Diplomater spekulerer om hvorfor Frankrike har en tøffere tone overfor Iran enn de andre landene (USA, Russland, Kina, Storbritannia og Tyskland). En mulig forklaring kan være Frankrikes nære forhold til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene, som altså er like sterkt imot iranske atomvåpen som Israel er.

 

Shia og sunni

Fiendskapet mellom shia- og sunni-muslimer er nok en av de undervurderte faktorene i Midtøsten-debatten. Rivalisering og fiendskap er mange hundre år sammelt, og har kostet et stort antall mennesker livet. Både det meste av volden i Irak og Syria de senere årene og fremdeles kan knyttes til dette hatet. Så vi snakker om titusener av drepte og millioner av flyktninger. – Iran er det ledende shia-muslimske landet, Saudi-Arabia er (ved siden av Egypt) det ledende sunni-muslimske araberlandet.

 

Støtte i forhandlingene

Dersom jeg selv skal forsøke å spekulere på hvorfor disse tingene blir lekket akkurat nå, synes jeg det mest naturlige er å tenke det som en støtte til landene som forhandler med Iran.

Men det er også en advarsel til disse landene om at de statene som er truet av Iran ikke vil godta en løsning som gir Iran atomåpen, selv om USA og andre land godtar det. Og det er en advarsel om at krig fremdeles er en reell fare hvis man ikke finner noen annen måte til å stanse Iran.

 

Kilde: En artikkel av staben i Jerusalem Post 17. november 2013.

 

Forrige artikkel– USA har forhandlet med Iran i ett år
Neste artikkelOla Borten Moe vil øke samarbeid med Israel på nesten alle felt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no