”Verdensmaktene overgir seg til den iranske nasjonens vilje”

Slik tolker Irans president den nylig inngåtte atomavtalen med FN.

Irans president Hassan Rouhani på Twitter i dag.
Irans president Hassan Rouhani på Twitter i dag.

Kort tid før den nylig inngåtte diplomatiske avtalen mellom Iran og de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd skal tre i kraft, finner president Hassan Rouhani det for godt å bruke Twitter til å fortelle verden hvordan han ser på avtalen. Tirsdag la han ut følgende melding på sin offisielle Twitter-konto:

”Vår relasjon til verden er basert på den iranske nasjonens interesser. I Geneve-avtalen overgir verdensmaktene seg til den iranske nasjonens vilje”.

Avtalen trer snart i kraft
Søndag annonserte EU og det iranske utenriksdepartementet at atomavtalen som ble oppnådd i november skal tre i kraft fra 20. januar, melder Reuters.

Det er de såkalte ”P5+1-landene” som har forhandlet frem avtalen med Iran: De fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland. Avtalen som ble inngått i Geneve innebærer at Iran stanser videreutviklingen av sine atomanlegg og forplikter seg til ikke å anrike uran høyere enn til det nødvendige nivået for energiproduksjon. Uran som allerede er anriket over dette nivået skal ifølge avtalen nøytraliseres ved å fortynnes til lavere nivå. Til gjengjeld skal omverdenen lette de økonomiske sanksjonene mot landet. Denne avtalen er gitt en varighet på seks måneder, mens man forsøker å oppnå en mer varig avtale.

Da avtalen ble kjent, kalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu den for en historisk feil.

Her kan du lese hvorfor Netanyahu har denne oppfatningen.

Utsetter videre forhandlinger
Samme dag som president Rouhani kom med sin seierserklæring på Twitter, meldte FNs atomenergibyrå IAEA at Iran har bedt om utsettelse av et planlagt møte 21. januar, og at dette møtet nå har blitt flyttet til 8. februar. IAEA oppgir ingen grunn til hvorfor regimet i Tehran ba om denne utsettelsen. Det er IAEA som har fått i oppgave å kontrollere at Iran overholder sin del av den inngåtte avtalen, og de første inspektørene planlegger å reise til Iran førstkommende lørdag for å være klare til å overvære implementeringen av avtalen.

Det utsatte møtet er ment å skulle handle om den videre utviklingen av atomprogrammet.

Forrige artikkelAbbas gjentar kravene som gjør fred umulig
Neste artikkelLanserer ny flyforbindelse Oslo – Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/