Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

”Verdensmaktene overgir seg til den iranske nasjonens vilje”

Irans president Hassan Rouhani på Twitter i dag.
Irans president Hassan Rouhani på Twitter i dag.
Slik tolker Irans president den nylig inngåtte atomavtalen med FN.

Kort tid før den nylig inngåtte diplomatiske avtalen mellom Iran og de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd skal tre i kraft, finner president Hassan Rouhani det for godt å bruke Twitter til å fortelle verden hvordan han ser på avtalen. Tirsdag la han ut følgende melding på sin offisielle Twitter-konto:

”Vår relasjon til verden er basert på den iranske nasjonens interesser. I Geneve-avtalen overgir verdensmaktene seg til den iranske nasjonens vilje”.

Avtalen trer snart i kraft
Søndag annonserte EU og det iranske utenriksdepartementet at atomavtalen som ble oppnådd i november skal tre i kraft fra 20. januar, melder Reuters.

Det er de såkalte ”P5+1-landene” som har forhandlet frem avtalen med Iran: De fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland. Avtalen som ble inngått i Geneve innebærer at Iran stanser videreutviklingen av sine atomanlegg og forplikter seg til ikke å anrike uran høyere enn til det nødvendige nivået for energiproduksjon. Uran som allerede er anriket over dette nivået skal ifølge avtalen nøytraliseres ved å fortynnes til lavere nivå. Til gjengjeld skal omverdenen lette de økonomiske sanksjonene mot landet. Denne avtalen er gitt en varighet på seks måneder, mens man forsøker å oppnå en mer varig avtale.

Da avtalen ble kjent, kalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu den for en historisk feil.

Her kan du lese hvorfor Netanyahu har denne oppfatningen.

Utsetter videre forhandlinger
Samme dag som president Rouhani kom med sin seierserklæring på Twitter, meldte FNs atomenergibyrå IAEA at Iran har bedt om utsettelse av et planlagt møte 21. januar, og at dette møtet nå har blitt flyttet til 8. februar. IAEA oppgir ingen grunn til hvorfor regimet i Tehran ba om denne utsettelsen. Det er IAEA som har fått i oppgave å kontrollere at Iran overholder sin del av den inngåtte avtalen, og de første inspektørene planlegger å reise til Iran førstkommende lørdag for å være klare til å overvære implementeringen av avtalen.

Det utsatte møtet er ment å skulle handle om den videre utviklingen av atomprogrammet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart