Iran nekter fortsatt å nedgradere atomprogrammet

Iran behøver kun to måneder for å produsere en ferdig atombombe, ifølge USAs utenriksminister John Kerry. Vestens mål med de pågående forhandlingene med Iran er å forlenge den nødvendige bombeproduksjonstiden mest mulig.

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I går begynte en ny runde i de diplomatiske forhandlingene mellom Iran og P5+1-landene. De fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland har som mål å oppnå en permanent avtale med Iran innen 20. juli, før utløpet av den midlertidige seks måneder lange avtalen som ble inngått 24. november.

Den midlertidige atomavtalen innebærer at Irans atomprogram i noen grad er frosset og tettere overvåket, og at deler av de internasjonale sanksjonene mot Iran derfor er letnet. Den utgjør imidlertid ingen permanent løsning på den potensielle atomtrusselen, fordi landets allerede langt utviklede atomprogram ikke er satt betydelig tilbake.

 

– Forlenge produksjonstiden

Nå er det den tredje runden med forhandlinger om en permanent avtale som er i gang i Østerrikes hovedstad Wien.

Samme dag som denne runden med forhandlinger startet, uttalte USAs utenriksminister John Kerry i Senatets utenrikskomité at det ikke er noen hemmelighet at Iran ville kunne være i besittelse av en ferdig atombombe i løpet av to måneder, og at forhandlingenes fremste mål er å forlenge denne tiden. Dette melder nyhetsbyrået AP og Times of Israel.

Kerry forklarte at Iran allerede er i besittelse av mer enn nok anriket uran til å produsere atomvåpen, og at han mener det internasjonale samfunnets sikkerhet vil kunne sikres ved å sørge for at atomprogrammet nedrustes til et slikt nivå at det vil være et gap på minst et halvt år fra regimet eventuelt starter produksjon av en atombombe til en ferdig bombe vil kunne foreligge.

– Seks til 12 måneder er ikke nødvendigvis det vi vil slå oss til ro med, men selv det er betydelig mer enn i dag, antydet han.

 

Iran beskytter sine ”røde linjer”

Kerry insisterte på at USA og andre verdensmakter har en ”utrolig kapasitet” til å kunne forstå hva Iran holder på med gjennom inspeksjoner. Analytikere fra Institute for Science and International Security har derimot advart om at det vil kunne være enkelt for Iran å skjule sine aktiviteter inntil tiden måtte være inne for testing av en bombe.

Det iranske regimet har hele tiden hevdet å ha fredelige hensikter med atomprogrammet, selv om de insisterer på å bevare en kapasitet som langt overgår det som er nødvendig for sivil kraftproduksjon.

En iransk talsmann sier ifølge Jerusalem Post at ”Tehran vil beskytte sine røde linjer i de vanskelige forhandlingene”. Irans overhode Ayatollah ali Khamenei har gjentatte ganger uttalt at de røde linjene for Iran er aldri å gi opp anriking av uran, eller akseptere å nedlegge noen av landets anlegg for atomutvikling.

 

Fortsatt stor avstand

For at en endelig avtale skal oppfylle målet om å forlenge den nødvendige produksjonstiden for atombomber, vil Iran som et minimum måtte kutte ned på antall sentrifuger til anrikning, destruere eller ombygge atomreaktoren i Arak, underlegge seg begrensninger på mengden uran de får lov å anrike, og akseptere en større grad av innsyn for internasjonale inspektører. Israel krever at Iran skal avvikle alle sentrifuger.

En anonymisert diplomat fra et av de vestlige landene som deltar i forhandlingene sier etter onsdagens samtaler til nyhetsbyrået Reuters at han mener Iran har en innstilling om at det haster å få til en avtale, men at det fortsatt gjenstår å komme til enighet om flere viktige temaer der avstanden er stor mellom partene, og at prosessen videre ikke kommer til å bli enkel.

Etter samtalene denne uken planlegger man å starte arbeidet med å forfatte utkastet til en endelig avtale, før partene møtes til en fjerde runde med samtaler i mai.

Forrige artikkelOpphetet debatt om forhandlingssituasjonen
Neste artikkelFørste Super Hercules er på plass
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/