Sabotasje eller arbeidsuhell i Parchin?

Dersom eksplosjonen i det hemmelige iranske militæranlegget Parchin søndag var en sabotasje, betyr det at noen var lei av å vente på at Teheran skal innrømme hva som foregår der.

Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)
Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)

Det skriver Iran- og etterretningseksperten Ronen Bergman i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

Ikke alle eksplosjoner i iranske atom- og rakettbaser de siste årene skyldes sabotasje. Noen har også vært resultat av arbeidsuhell eller uforsiktighet.

– Men dersom noen lykkes med å infiltrere Parchin-basen med eksplosiver og forårsake den store eksplosjonen som fant sted der, er det eksepsjonelt, skriver Bergman.

Det iranske nyhetsbyrået ISNA har meldt at minst to arbeidere i Parchin ble drept av eksplosjonen. En iransk opposisjonsside melder at eksplosjonen knuste vinduer i en distanse på 15 kilometer fra basen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har flere ganger krevd å få inspisere Irans aktivitet i Parchin-basen, men har alltid blitt bestemt avvist. Iranerne innrømmer at Parchin er en hemmelig militærbase, men hevder at det ikke foregår noe der som er knyttet til atomprogrammet.

IAEA og vestlig etterretning tror iranerne lyver, skriver Bergman.

I Jerusalem frykter myndighetene at de vestlige stormakter letter på kravene til Iran i de pågående forhandlingene. “Det er mulig at noen var leie av å vente på at iranerne skulle gi svar og bestemte seg for å gjøre noe og ramme hjertet av våpengruppen,” skriver Bergman. Det er mistanke om at iranske eksperter bruker anlegget i Parchin til å forberede teknologien for å sette sammen et atomstridshode.

Dersom eksplosjonen søndag var sabotasje, er det ikke første gang Irans atomprogram utsettes for sabotasje. Siden 2005 er det rapportert om flere mystiske eksplosjoner i atomanlegg og militære baser i Iran – Natanz, Isfahan og Qom. Iran har anklaget vestlig etterretning for å sabotere utstyr som blir levert fra Europa og Sør-Amerika. Israel og USA skal også ha lykkes med å ramme sentrifugene i iranernes  anrikningsanlegg med datavirus. Det er også meldinger om at viktige vitenskapsfolk og medlemmer av den iranske revolusjonsgarden er blitt drept. “Noen døde i mystiske ulykker, mens andre ble ofre for ukjente mordere,” avslutter Bergman.

 

Forrige artikkelHallgrim Berg i MIFF Molde: Krystallnatten, Hvor lenge kan Israel makte presset?
Neste artikkelPalestinsk samlingsregjering har første møte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.