Sabotasje eller arbeidsuhell i Parchin?

Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)
Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det skriver Iran- og etterretningseksperten Ronen Bergman i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

Ikke alle eksplosjoner i iranske atom- og rakettbaser de siste årene skyldes sabotasje. Noen har også vært resultat av arbeidsuhell eller uforsiktighet.

– Men dersom noen lykkes med å infiltrere Parchin-basen med eksplosiver og forårsake den store eksplosjonen som fant sted der, er det eksepsjonelt, skriver Bergman.

Det iranske nyhetsbyrået ISNA har meldt at minst to arbeidere i Parchin ble drept av eksplosjonen. En iransk opposisjonsside melder at eksplosjonen knuste vinduer i en distanse på 15 kilometer fra basen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har flere ganger krevd å få inspisere Irans aktivitet i Parchin-basen, men har alltid blitt bestemt avvist. Iranerne innrømmer at Parchin er en hemmelig militærbase, men hevder at det ikke foregår noe der som er knyttet til atomprogrammet.

IAEA og vestlig etterretning tror iranerne lyver, skriver Bergman.

I Jerusalem frykter myndighetene at de vestlige stormakter letter på kravene til Iran i de pågående forhandlingene. “Det er mulig at noen var leie av å vente på at iranerne skulle gi svar og bestemte seg for å gjøre noe og ramme hjertet av våpengruppen,” skriver Bergman. Det er mistanke om at iranske eksperter bruker anlegget i Parchin til å forberede teknologien for å sette sammen et atomstridshode.

Dersom eksplosjonen søndag var sabotasje, er det ikke første gang Irans atomprogram utsettes for sabotasje. Siden 2005 er det rapportert om flere mystiske eksplosjoner i atomanlegg og militære baser i Iran – Natanz, Isfahan og Qom. Iran har anklaget vestlig etterretning for å sabotere utstyr som blir levert fra Europa og Sør-Amerika. Israel og USA skal også ha lykkes med å ramme sentrifugene i iranernes  anrikningsanlegg med datavirus. Det er også meldinger om at viktige vitenskapsfolk og medlemmer av den iranske revolusjonsgarden er blitt drept. “Noen døde i mystiske ulykker, mens andre ble ofre for ukjente mordere,” avslutter Bergman.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag