– Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale

– Avtaleforslaget Iran gikk inn for ville ha gitt dem mulighet til å utvikle atombombe samtidig som sanksjonene mot landet ble løftet, sier Israels statsminister. Forhandlingene om Irans atomprogram ble nok en gang forlenget da fristen gikk ut mandag 24. november.

ForhandFra atomforhandlingene mellom Iran og verdensmaktene, i Wien 24. november. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
ForhandFra atomforhandlingene mellom Iran og verdensmaktene, i Wien 24. november. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

I et intervju med BBC like etter at resultatet av forhandlingsperioden mellom Iran og de internasjonale forhandlingspartnerne ble kjent, gjentok statsminister Benjamin Netanyahu at han hele tiden har ment at det er bedre at det ikke inngås noen avtale enn at det inngås en dårlig avtale.

– Den avtalen som Iran gikk inn for, var forferdelig. Den ville ha gitt Iran muligheten til å anrike uran til en atombombe samtidig som sanksjonene ble løftet, sa han.

 

Status quo

Den siste runden med forhandlinger mellom Iran og ”P5+1”-landene har foregått i Wien, og skulle etter planen ha vært avsluttet mandag 24. november, med inngåelse av en avtale om nedbygging og begrensning av Irans atomprogram, mot løfting av internasjonale økonomiske sanksjoner mot landet. ”P5+1” er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd (USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland) pluss Tyskland. Heller ikke denne gangen ble det inngått noen endelig avtale. Resultatet mandag ble en avgjørelse om å fortsette å snakke sammen, med en ny frist til sommeren.

Ifølge den nye tidsrammen skal tiden frem til 1. mars brukes til å lage en rammeavtale for forhandlingene om selve den endelige avtalen, mens de påfølgende tre månedene frem til den nye fristen 1. juni, skal brukes til å utvikle den endelige avtalen.

I mellomtiden er Iran ikke forpliktet til å destruere sitt lager med høyanriket uran, som bare kan brukes til våpenutvikling og ikke er nødvendig til de fredelige formålene regimet hevder de har med atomprogrammet sitt. Iran er heller ikke forpliktet til å nedbygge noen av sine fasiliteter for videre anriking av uran. De er imidlertid etter avtalen forpliktet til å begrense seg til å kun lavanrike uran i perioden da forhandlingene pågår, noe som er tilstrekkelig for kraftproduksjon.

 

– Utvilsomt at målet er atombomber

– Den avtalen man behøver, er en avtale om å avvikle Irans kapasitet til å lage atombomber, og først deretter løfte sanksjonene. Siden dette ikke er oppe til diskusjon, er dette resultatet bedre enn en avtale. Mye bedre, sier Netanyahu.

Han poengterte også at Iran samtidig med urananrikningen har utviklet interkontinentale missiler som kan bære atomstridshoder, og at det ikke er noen annen grunn til å bygge slike missiler enn nettopp å avfyre atombomber.

– Jeg tror alle er enige om at Iran utvilsomt forsøker å utvikle atomvåpen, og jeg mener de ikke burde få tillatelse til å verken anrike uran eller utvikle atomstridshoder, sa statsministeren.

 

– Ikke bra for verdens sikkerhet

Han gikk sterkt i rette med oppfatningen om at de vestlige landene ikke kan legge for mye press på Iran fordi det vil støte iranernes stolthet.

– Dersom verdenssamfunnet hadde fornærmet nazi-Tysklands stolthet på 1930-tallet, kunne millioner av liv ha blitt reddet, sa han.

– Du vil ikke gi atombomber til det middelalderske regimet i Iran, som kaster syre i ansiktet på kvinner, undertrykker homofile, krever underkastelse av en hel befolkning, og eksporterer terrorisme vidt omkring. Det ville ikke være bra for verdens fremtid og sikkerhet, slo han fast.

Netanyahus anbefaling til forhandlerne er å øke sanksjonene i stedet for å letne dem underveis i den videre samtaleperioden. Han har ikke tatt til orde for et militært angrep mot Iran i denne omgang, men sier Israel alltid holder alle muligheter åpne når det gjelder nødvendig forsvar av landet.

Netanyahu er gjengitt blant annet i Times of Israel.

Forrige artikkel– Vi vil aldri anerkjenne jødiskheten til staten Israel
Neste artikkelIrans dobbeltspill fortsetter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/