Iran vil ha ”vinn-vinn-løsning” på atomforhandlingene

I folkemasser over hele Iran ble det ropt ”død over Israel”, mens president Rouhani skrøt av arbeidet med å oppnå ”en konstruktiv avtale med Vesten” om landets atomprogram. Slik ble jubileet for den islamske revolusjonen markert onsdag.

Skjermdump fra Times of Israels web-tv.
Skjermdump fra Times of Israels web-tv.

Iran markerte onsdag 36-årsdagen for den islamske revolusjonen i 1979. Revolusjonsjubileet har de senere årene blitt brukt til å demonstrere mot Vestens sanksjoner som er innført mot landet på grunn av atomprogrammet. I år brukte president Hassan Rouhani anledningen til å snakke varmt om de pågående diplomatiske forhandlingene med P5+1 (de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland), som arbeider for en avtale for å sikre at atomprogrammet i Iran ikke kan misbrukes til militære formål.

Da presidenten talte til en folkemengde i Irans hovedstad Teheran, sa han at målet er ”konstruktiv samhandling” med verdenssamfunnet, mens Iran samtidig ”ivaretar egne interesser.

– Vi søker en vinn-vinn-løsning, der Iran vil garantere innsyn i vårt fredelige atomprogram innenfor rammene av internasjonal lov, og der den andre siden gjør slutt på de inhumane og illegale sanksjonene, sa Rouhani ifølge den statlige tv-kanalen Press TV.

Han hevdet også at ”sionistene” hadde ”gjort alt de kunne for å ødelegge forhandlingene”.

Statlig iransk tv viste bilder fra markeringer både i Tehran og ellers i landet der store folkemasser var samlet, og det ble ropt ”ned med USA”, og ”død over Israel”.

Ifølge presidentens tale er det Iran som sitter på nøkkelen til fred og stabilitet i Midtøsten.

– Dersom det skal bli fred og stabilitet i regionen, og terrorismen skal bli rykket bort med rot, er det ingen annen vei enn ved den islamske republikken Irans nærvær, sa han.

– Dere har sett i Irak, Syria, Libanon og Jemen at makten som har kunnet hjelpe disse nasjonene å stå imot terrorgrupper, er den islamske republikken Iran, hevdet Rouhani.

Dette melder nyhetsbyråene AP og AFP, og Times of Israel.

Forrige artikkelNorge på givertoppen til Israel-kritiske organisasjoner
Neste artikkelHandel mellom Tyrkia og Israel doblet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/