– Iran anriker uran i hemmelig anlegg

Etterretningskilder sier Iran holder skjult for omverdenen en topphemmelig base for forskning og utvikling av atomteknologi, samtidig som de forhandler om det internasjonale samfunnets anerkjennelse av atomprogrammet sitt.

En iransk opposisjonsorganisasjon la mandag frem det de mener er bevis på at det iranske regimet hemmeligholder en atombase der det anrikes uran. (Foto: NCRI)
En iransk opposisjonsorganisasjon la mandag frem det de mener er bevis på at det iranske regimet hemmeligholder en atombase der det anrikes uran. (Foto: NCRI)

Den iranske opposisjonsbevegelsen National Council of Resistance of Iran (NCRI) holdt tirsdag en pressekonferanse i Washington D.C. der de fortalte at sentralt plasserte etterretningskilder i Iran har gitt dem informasjon om at de iranske myndighetene slett ikke har gitt internasjonale inspektører innsyn i hele atomprogrammet sitt. Dersom etterretningsrapportene stemmer, er det et klart brudd på den gjeldende midlertidige atomavtalen med Iran nå under forhandlingsperioden der representanter for det internasjonale samfunnet prøver å få til en avtale om begrensning av atomprogrammet til regimet. Det vil også være et brudd på flere FN-resolusjoner.

Opposisjonsbevegelsens informanter forteller at det finnes en topphemmelig base for forskning og utvikling av atomteknologi, der det brukes avanserte sentrifuger til anrikning av uran. Basen skal befinne seg inne i en militærleir i utkanten av Teheran, under navnet Lavizan-3. Den skal ha blitt hemmeligholdt av det iranske regimet i årevis. Den skal ha blitt bygget i perioden fra 2004 til 2008, og så ha vært brukt til anrikning av uran siden 2008, melder Times of Israel.

På pressekonferansen la NCRI fram satelittfoto fra Google Maps som de sier støtter opp under beskrivelsene etterretningskildene deres har gitt.

NCRIs representanter sier dette beviser at det iranske regimet bedrar omverdenen, og at de hemmelige sentrifugene bare er aktuelle å bruke til atomvåpenproduksjon, de kan ikke brukes til sivile formål. De mener en atomavtale med Iran må innebære full stans i all anrikning av uran, og nedleggelse av anleggene som brukes til dette.

Forrige artikkelStore ubetalte strømregninger
Neste artikkel– Iran er i ferd med å bli en legitim atomstat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/