– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran

Netanyahu mener verdenssamfunnet nå ser ut til å ha akseptert at Iran i løpet av noen år vil ha utviklet atomvåpen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

– Hvis avtaleforslaget blir signert, vil dette tillate Iran å bli en atomstat. Med stormaktenes samtykke vil altså Iran – som åpent erklærer sitt mål om å ødelegge staten Israel – få godkjenning til å utvikle atomvåpenproduksjon, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag, ifølge Times of Israel.

Kommentaren var en reaksjon på at nyhetsbyrået AP bekreftet det israelske kilder lenge har hevdet: At atomavtalen som diskuteres mellom Iran og verdenssamfunnet representert ved P5+1 vil kunne gi Iran tillatelse til å beholde flere tusen sentrifuger for anrikning av uran, og innebære en potensiell begrensning i tid for internasjonale inspektørers tilgang til fasilitetene. USA har benektet innholdet i rapporten, men nekter samtidig Israel fullt innsyn i forhandlingene.

 

Skarpeste kritikk hittil

Onsdag kom Netanyahu med sin hittil skarpeste kritiske kommentar til de pågående forhandlingene. Nå mener han det ser ut som om verdensmaktene har gitt opp å klare å stanse Iran fra å utvikle atomvåpen.

– Israel står overfor den trusselen det er at Iran bevæpner seg med atomvåpen, med et erklært mål om å utslette oss, sa han.

– Ut i fra avtalen som nå tar form, ser det ut til at verdensmaktene har gitt opp målsetningen om å stanse Iran, og at de aksepterer at Iran gradvis i løpet av noen år vil utvikle kapasitet til å produsere mange atomvåpen. Det kan hende de aksepterer dette, men jeg er ikke villig til å akseptere det, uttalte Netanyahu.

Verdenssamfunnet, representert ved P5+1 (USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland), forhandler med Iran om å oppnå en permanent avtale om begrensninger i landets atomprogram, mot heving av økonomiske sanksjoner. De har satt frist 31. mars for å oppnå en rammeavtale, som så skal utmeisles i detalj innen utgangen av juni. Netanyahu ser det slik at USAs godkjennelse av rammeavtalen kan være det siste hinderet for at den blir inngått, og derfor vil han gjennomføre en omdiskutert plan om å tale til den amerikanske Kongressen om Iran-trusselen 3. mars, mot president Obamas vilje. 24. mars skal Kongressen stemme over om USA skal gi sin tilslutning til rammeavtaleforslaget.

Forrige artikkel– Hamas hindrer fri handel med Gaza
Neste artikkelIran sprengte ”amerikansk krigsskip”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/