– Vi kan ikke være sikre på at Irans atomprogram er fredelig

Det sier sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået, Yukiya Amano. Han etterlyser de iranske myndighetenes svar på hvorfor det forskes på militært bruk av atomkraft dersom atomprogrammet kun skal brukes til kraftproduksjon.

Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)
Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)

Amano uttalte mandag at det finnes nøkkelinformasjon som Iran enda ikke har overgitt til FN-organisasjonen som skal sørge for internasjonal inspeksjon av regimets atomprogram, ifølge Times of Israel.

– Det er to praktiske spørsmål Iran enda ikke har kommet med noen forklaring på, sa han til det internasjonale atomenergibyråets styre i Wien, ifølge Reuters.

De to spørsmålene han vil ha svar på gjelder hvorfor det drives testing av eksplosiver i atomutviklingsarbeidet, og hvorfor det også på flere områder drives forskning som kan være nyttig med tanke på militær bruk av atomkraft. Iran skulle ha redegjort for dette i august i fjor, ifølge Amano.

– Byrået er ikke i stand til å legge frem troverdige forsikringer om at det ikke finnes udeklarerte atommaterialer og atomaktiviteter i Iran, og kan derfor ikke konkludere med at vi vet at alt atommateriale i Iran brukes i fredelige aktiviteter, sa han.

I tillegg advarte han om at også det Nord-Koreanske atomprogrammet er bekymringsverdig, fordi det ikke har vært internasjonale inspektører der siden 2009.

Forrige artikkelStående applaus fra 16.000 Israel-venner
Neste artikkel– Hamas forbereder en framtidig konflikt med Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/