Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen

USAs president Barack Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen noen år fram i tid. (Foto: Skjermdump fra NPR / YouTube)
USAs president Barack Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen noen år fram i tid. (Foto: Skjermdump fra NPR / YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I et intervju med National Public Radio i Det hvite hus mandag sier Barack Obama at det er ”en relevant frykt” at Iran ”om 13, 14, 15 år” kan ha avanserte sentrifuger som kan anrike uran svært raskt, og at tiden de da vil trenge fra de bestemmer seg for å utvikle atomvåpen til de har klart å sette sammen et aktivt atomstridshode som er klart til bruk, vil være lik null. Det vil kunne skje dersom den nye rammeavtalen blir stående, uten at noen endringer skjer i mellomtiden.

– Men husk på, sier presidenten, at i dag er produksjonstiden nede i to til tre måneder, etter anslag fra etterretningstjenesten.

– Det vi gjør er å kjøpe forsikring for 13 til 15 år om at den nødvendige produksjonstiden skal være på minst ett år, slik at vi har over et år på oss til å reagere dersom Iran i denne perioden skulle bestemme seg for å bryte avtalen, sparke ut inspektørene, bryte seglene og gå i gang med å lage en bombe, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I det 13. og 14. året er det mulig at produksjonstiden vil være mye kortere, men på det tidspunktet vil vi ha mye klarere ideer om hva atomprogrammet deres innebærer, og mye bedre innsikt i kapasiteten deres. Og den framtidige presidentens muligheter til å handle dersom Iran skulle forsøke å skaffe atomvåpen, vil være like store som i dag.

På tross av svakheten han omtaler ved avtalen, mener Obama at israelerne ikke har noe å frykte.

– Det jeg vil si til det israelske folket, er at dere gjør rett i å være mistenksomme mot Iran. Det er ingen grunn til at dere ikke skulle være på vakt når det gjelder Iran. Vi må sikre at Israel har kapasitet til å forsvare seg selv, ikke bare mot Iran, men også mot deres allierte som Hizbollah. Men det er mulig å avskrekke Iran, ikke bare gjennom Israels overlegne militærstyrke og etterretningskapasitet, men også fordi dere har en sterk alliert i USA. Og hvis vi over tid ser muligheter til forandring i det iranske regimet, er ingenting bedre. Men vi er ikke avhengige av å regne med det. Vi må sikre at uansett om Iran ikke forandrer seg, så vil det israelske folket være trygge, sier Obama.

Oppdatering: Onsdag hevder presseavdelingen i Det hvite hus at Obama er misforstått i intervjuet, og at han ”refererte til et scenario der det ikke finnes noen avtale”.

Se hele det 22 minutter lange intervjuet her, og bedøm presidentens uttalelser selv:

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag