Iran planlegger avtalebrudd

Ifølge det iranske statlige nyhetsbyrået Fars planlegger regimet i Teheran allerede å bryte rammeavtalen om landets atomprogram. Samtidig presenterer USA, Frankrike og Iran hver sine motstridende opplysninger om hva avtalen egentlig innebærer.

Iran og P5+1-landene i frhandlinger i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Iran og P5+1-landene i frhandlinger i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Irans utenriksminister Javad Zarif og lederen for Irans atomenergibyrå Ali Akbar Salehi sier til det iranske parlamentet at de vil ta i bruk nye avanserte sentrifuger til anrikning av uran allerede den samme dagen som atomavtalen med verdensmaktene implementeres. De sier de vil ta i bruk sentrifuger av typen IR-8, noe som ville innebære et fundamentalt brudd på rammeavtalen som ble inngått i forrige uke, slik avtalen ble presentert av USA. Slike sentrifuger vil kunne anrike uran 20 ganger raskere enn IR-1-sentrifugene de har brukt inntil nå.

 

– Kan lage bombe når som helst

Nyhetsbyrået Fars hevder at Zarif og Salehi kom med uttalelsene i et lukket møte med parlamentarikerne der de gjorde rede for innholdet i atomavtalen med P5+1-landene. Rammeavtalen ble inngått i Lausanne, Sveits, i forrige uke, og en detaljert endelig avtale planlegges å være klar i sommer.

Zarif skal også ha sagt til parlamentsmedlemmene at Iran er i stand til å produsere en atombombe ”når som helst”, men at de avstår fra å ta dette skrittet av religiøse årsaker, ifølge en rapport på Israel Radio som er gjengitt av Times of Israel.

 

Tre ulike avtaleversjoner

Amerikanernes oppsummering av rammeavtalen etterlater ingen tvil om at Iran de neste ti årene kun skal ha lov til å bruke førstegenerasjons IR-1-sentrifuger, og i begrenset omfang. Det er slik man vil sikre at tidsperioden Iran vil trenge fra et eventuelt avtalebrudd til de kan ha et ferdigstilt atomstridshode klart til bruk, skal være på minst ett år.

Likevel skal de iranske lederne ha sagt i parlamentet at det vil være i tråd med avtalen å ta de nye sentrifugene i bruk.

I Irans offentlige faktaoppsummering av avtalen fortelles det at de vil ”fortsette forsknings- og utviklingsarbeidet med avansert utstyr, og utvikle ferdig IR-4, IR-5, IR-6 og IR-8-sentrifuger i løpet av tiårsperioden for avtalen”.

Frankrikes faktaoppsummering av avtalen skiller seg dessuten også fra både iranernes avtaleinnhold og amerikanernes på flere punkter.

Forrige artikkelIDF-rapport: FN-soldat drept ved et uhell
Neste artikkel– Atomavtalen er fortsatt uferdig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/