– Iran bruker atomavtalen til våpenopprustning

– Iran bruker ikke atomavtalen til å bedre levekårene for sine innbyggere, men til å bevæpne seg, sier Israels etterretningsminister Yuval Steinitz etter at avtalen om våpensalg fra Russland ble kjent i går.

Komponenter til det russiske missilsystemet S-300 (Foto: Andrey Korchaging / Flickr.com / CC)

Mandag ble det kjent at Russland vil selge det avanserte bakke-til-luft missilsystemet S-300 til Iran. Russland underskrev en avtale med Iran om salg av missilsystemet for 800 millioner dollar i 2007, men salget ble ikke gjennomført. Russland stanset leveranseplanen i 2010 etter påtrykk fra USA og Israel om å følge FN-sanksjonene mot Iran. De ble innført på grunn av Irans omstridte atomprogram. Mandagens russiske beslutning om å gjenoppta våpensalget kommer til tross for at de pågående atomforhandlingene enda ikke har ført til vedtak om at Iran-sanksjonene skal løftes.

Israelske myndigheter mener Russlands avgjørelse er et direkte resultat av det internasjonale samfunnets nylig inngåtte rammeavtale med Iran.

– I stedet for å kreve at Iran slutter med terrorisme både i Midtøsten og verden rundt, får Iran tillatelse til å anskaffe avanserte våpen som bare vil sette økt fart i aggresjonen deres, sa etterretningsminister Yuval Steinitz mandag.

Steinitz sa at rammeavtalen bidrar til å legitimere Iran, og har banet veien for en slik kunngjøring som Russland kom med mandag.

– Mens Iran ser bort fra avsnitt etter avsnitt i avtalen de inngikk for kort tid siden, har det internasjonale samfunnet allerede begynt å heve restriksjonene mot dem, sa han, og la til at våpensalgsavtalen viser at Iran ikke tenker å bruke hevingen av økonomiske sanksjoner til å bedre levekårene for folket sitt, men heller til å kjøpe våpen.

USA har også uttrykt bekymring over det russiske våpensalget, både fra Obama-administrasjonen og fra Pentagon.

 

Kilder: AP, Reuters, AFP og Ynetnews.com.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise