– Iran bruker atomavtalen til våpenopprustning

- Iran bruker ikke atomavtalen til å bedre levekårene for sine innbyggere, men til å bevæpne seg, sier Israels etterretningsminister Yuval Steinitz etter at avtalen om våpensalg fra Russland ble kjent i går.
Komponenter til det russiske missilsystemet S-300 (Foto: Andrey Korchaging / Flickr.com / CC)

Mandag ble det kjent at Russland vil selge det avanserte bakke-til-luft missilsystemet S-300 til Iran. Russland underskrev en avtale med Iran om salg av missilsystemet for 800 millioner dollar i 2007, men salget ble ikke gjennomført. Russland stanset leveranseplanen i 2010 etter påtrykk fra USA og Israel om å følge FN-sanksjonene mot Iran. De ble innført på grunn av Irans omstridte atomprogram. Mandagens russiske beslutning om å gjenoppta våpensalget kommer til tross for at de pågående atomforhandlingene enda ikke har ført til vedtak om at Iran-sanksjonene skal løftes.

Israelske myndigheter mener Russlands avgjørelse er et direkte resultat av det internasjonale samfunnets nylig inngåtte rammeavtale med Iran.

– I stedet for å kreve at Iran slutter med terrorisme både i Midtøsten og verden rundt, får Iran tillatelse til å anskaffe avanserte våpen som bare vil sette økt fart i aggresjonen deres, sa etterretningsminister Yuval Steinitz mandag.

Steinitz sa at rammeavtalen bidrar til å legitimere Iran, og har banet veien for en slik kunngjøring som Russland kom med mandag.

– Mens Iran ser bort fra avsnitt etter avsnitt i avtalen de inngikk for kort tid siden, har det internasjonale samfunnet allerede begynt å heve restriksjonene mot dem, sa han, og la til at våpensalgsavtalen viser at Iran ikke tenker å bruke hevingen av økonomiske sanksjoner til å bedre levekårene for folket sitt, men heller til å kjøpe våpen.

USA har også uttrykt bekymring over det russiske våpensalget, både fra Obama-administrasjonen og fra Pentagon.

 

Kilder: AP, Reuters, AFP og Ynetnews.com.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise