Kongressen får større innflytelse over atomforhandlingene

Israelske myndigheter er glade for at Obama og den amerikanske Kongressen ble enige om en lovendring man mener vil være til hjelp for å forhindre at en farlig atomavtale blir inngått med Iran.

Som kjent skal rammeavtalen som ble inngått 2. april mellom Iran og seks verdensmakter etter planen utvikles til en endelig avtale innen 30. juni til sommeren. Den skal legge føringer for hvordan iranerne skal begrense atomprogrammet sitt i årene framover og hvordan omverdenen skal heve sanksjoner mot landet til gjengjeld. At synet på avtaleforslaget som utarbeides er mer splittet i Kongressen enn i Det hvite hus, er ingen hemmelighet. Tirsdag ble president Obama og Kongressen enige om et forlik i forhandlingene om et lovforslag som skal gi den folkevalgte forsamlingen større innflytelse over forhandlingene, selv om utenrikspolitikken generelt er presidentens hovedansvar.

– Israel er glad for at en kompromissavtale er oppnådd mellom den amerikanske Kongressen og Obama-administrasjonen, uttaler etterretningsminister Yuval Steinitz onsdag.

– Vi gleder oss virkelig over dette, det er et mål som er nådd for Israel, sier Steinitz.

Han mener Netanyahus tale til Kongressen 3. mars var avgjørende for at denne lovendringen fikk gjennomslag. Endringen er viktig for å kunne forhindre at en dårlig avtale blir inngått, for å kunne forbedre avtaleforslaget og for å gjøre vilkårene mer rimelige. Dette forklarer han i et intervju med Israel Radio, gjengitt av Jerusalem Post.

Obama la bort motstanden mot lovendringen tirsdag, etter at lovforslaget hadde fått stor oppslutning både blant Demokratene og Republikanerne.

Lovendringen innebærer ifølge Reuters at Kongressen skal holdes løpende oppdatert om utviklingen i temaer som Irans støtte til terrorisme, Irans atomprogramutvikling og Irans utvikling av rakettarsenalet sitt.

Forrige artikkelIran trapper opp støtten til Hamas og Hizbollah
Neste artikkel29 Hamas-medlemmer arrestert for terrorplanlegging
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/