Kongressen får større innflytelse over atomforhandlingene

Israelske myndigheter er glade for at Obama og den amerikanske Kongressen ble enige om en lovendring man mener vil være til hjelp for å forhindre at en farlig atomavtale blir inngått med Iran.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Som kjent skal rammeavtalen som ble inngått 2. april mellom Iran og seks verdensmakter etter planen utvikles til en endelig avtale innen 30. juni til sommeren. Den skal legge føringer for hvordan iranerne skal begrense atomprogrammet sitt i årene framover og hvordan omverdenen skal heve sanksjoner mot landet til gjengjeld. At synet på avtaleforslaget som utarbeides er mer splittet i Kongressen enn i Det hvite hus, er ingen hemmelighet. Tirsdag ble president Obama og Kongressen enige om et forlik i forhandlingene om et lovforslag som skal gi den folkevalgte forsamlingen større innflytelse over forhandlingene, selv om utenrikspolitikken generelt er presidentens hovedansvar.

– Israel er glad for at en kompromissavtale er oppnådd mellom den amerikanske Kongressen og Obama-administrasjonen, uttaler etterretningsminister Yuval Steinitz onsdag.

– Vi gleder oss virkelig over dette, det er et mål som er nådd for Israel, sier Steinitz.

Han mener Netanyahus tale til Kongressen 3. mars var avgjørende for at denne lovendringen fikk gjennomslag. Endringen er viktig for å kunne forhindre at en dårlig avtale blir inngått, for å kunne forbedre avtaleforslaget og for å gjøre vilkårene mer rimelige. Dette forklarer han i et intervju med Israel Radio, gjengitt av Jerusalem Post.

Obama la bort motstanden mot lovendringen tirsdag, etter at lovforslaget hadde fått stor oppslutning både blant Demokratene og Republikanerne.

Lovendringen innebærer ifølge Reuters at Kongressen skal holdes løpende oppdatert om utviklingen i temaer som Irans støtte til terrorisme, Irans atomprogramutvikling og Irans utvikling av rakettarsenalet sitt.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise