Iran er fortsatt ikke åpne med atominspektørene

Iran samarbeider fortsatt ikke fullt ut med FNs atominspektører. Nok en gang uttrykker det internasjonale atomenergibyrået bekymring over at de ikke kan vite om regimet har hemmelige produksjonsanlegg.

Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)
Det internasjonale atomenergibyråets generaldirektør Yukiya Amano. (Foto: IAEA)

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) opplyser at iranske myndigheter fortsatt ikke samarbeider med dem ved å gi fullt innsyn i regimets tidligere arbeid med atomteknologi. Dette til tross for gjentatte anmodninger fra FN-byrået over flere år, og til tross for de pågående forhandlingene med seks verdensmakter som har som mål å oppnå en avtale innen utgangen av juni.

IAEA skriver dette i et dokument til sine styremedlemmer fra 35 land og FNs sikkerhetsråd. Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til dokumentet, og de er gjengitt av blant andre Jerusalem Post.
AP skriver at IAEA er ”bekymret over at det muligens finnes uoppdagede atomrelaterte aktiviteter som kan involvere militært relaterte organisasjoner, inkludert aktiviteter som har sammenheng med utviklingen av et atomstridshode for missiler”.

Dokumentet slår fast at Iran er forpliktet til å samarbeide fullt ut med atomenergibyrået om alle uavklarte temaer, og at de ikke gjør det i dag.

Ifølge New York Times forteller rapporten i tillegg at Irans beholdning av anriket uran har økt i løpet av de siste 18 månedene, mens forhandlingene har pågått.

Det er bare tre måneder siden forrige gang generaldirektøren for IAEA selv uttalte at de ikke har mulighet til å vite om det iranske atomprogrammet bare har fredelige hensikter.

Etter at rammeavtalen med P5+1-landene ble inngått 2. april 2015, kom iranske myndigheter raskt med de første signalene om at de slett ikke hadde tenkt å tillate fullt innsyn i atomprogrammet sitt.

Forrige artikkelArrestert for terrorplanlegging på Kypros
Neste artikkelMeldinger om israelsk luftangrep i Libanon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/