Løgnerne vant

– Det mest skremmende med iranerne er ikke alle løgnene vi har avslørt, det er deres løgner som vi ikke kjenner, skriver Yair Lapid.

Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)
Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)

Knesset-medlem Yair Lapid, leder av sentrumspartiet Yesh Atid, kom 13. juli i en artikkel på Times of Israel med sterk kritikk av atomavtalen med Iran.

– Iranerne lyver. Det er ikke en gang en fornærmelse å si det om dem. Det faktum at iranerne konstant lyver er velkjent i det globale etterretningsmiljøet. De gir til og med sine løgner en teologisk forklaring: Når du mener du er involvert i jihad – en hellig krig – er ikke en løgn en synd, men et verktøy, innleder Lapid.

Han nevner flere eksempler på løgn: Utenriksminister Mohammad Zarif hevdet i intervju med Charlie Rose at “Iran aldri oppfordret til Israels ødeleggelse”. Iran løy om anrikningsanlegget i Natanz og om plutoniumreaktoren i Arak. De løy til russerne da de hevdet for ti år siden at de hadde stanset anrikning av uran. De løy konstant til IAEA-inspektører om alt mulig.

– De løy da de hevdet til verden at de ikke prøvde å utvikle atomvåpen, skriver Lapid.

Men de kjente løgnene er ikke de mest bekymringsfulle.

– De mer bekymringsfulle løgnene er de som vi ikke kan publisere, og de som er enda mer bekymringsfulle er de vi ikke kjenner til. Det er ikke noen tvil om at de løy tidligere, at de lyver nå og at de vil fortsette å lyve i framtiden, sier Lapid.

Hvordan kan han vite at løgnene vil fortsette? – Fordi iranerne gjennom forhandlingene har avvist virkelige inspeksjoner av sitt atomprogram. Dersom de hadde hatt planer om å oppfylle sine forpliktelser, ville ikke inspeksjoner være noe problem.

Iranerne har erfaring med å holde deler av sitt atomprogram under radaren. De bygde reaktorer i Arak og Natanz før verden oppdaget det. De installerte avanserte sentrifuger uten at verden fikk mistanke og laget høyanriket uran i Fordow. De har også bygget raketter som kan bære atomstridshoder i Parchin, forteller Lapid.

Iranerne har avvist inspeksjoner som kommer overraskende. Ifølge avtaleutkastet som Lapid kommenterer, skal iranerne få 24 dagers varslingstid før inspeksjoner og de internasjonale observatørene skal ikke få fri adgang til anleggene.

Iranerne sier til verden: Vi kommer helt sikkert til å jukse, så ikke gjør det mer vanskelig enn det trenger å være.

– Avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på dersom vi ikke tvinger iranerne til å slutte å lyve, konkluderer Lapid.

Det hvite hus hevder at avtalen sikrer inspeksjon av “hvert steg” i Irans atomprogram.

Forrige artikkel– Historisk kapitulasjon til ondskapens akse
Neste artikkel– Verden er blitt et farligere sted
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.