Iran skryter av store missil-lagre

Den iranske revolusjonsgarden har for noen dager siden prøveskutt presisjonsstyrte missiler med lang nok rekkevidde til å nå Israel. Onsdag viste de fram på tv et av sine hemmelige underjordiske missil-lagre.
Underjordisk missil-lager på hemmelig sted i Iran. (Foto: Skjermdump fra Press TV via Times of Israel)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den hemmelige underjordiske missilbasen ble vist fram i opptak på iransk statlig tv onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP og Times of Israel. Representanter for de iranske militærstyrkene viste fram lagre av mellomdistanse- og langdistansemissiler, og lange tunneler der det sto plassert lastebiler med missiler på avfyringsramper, klare til bruk. Ifølge tv-rapporten er dette bare én av flere hundre underjordiske missilbaser over hele landet. Det ble ikke avslørt hvor i landet basen befant seg, men den skal befinne seg 500 meter under bakken. Anlegget som ble vist på tv er bare ”toppen av isfjellet”, skrøt Amir Ali Hajizadeh, som er leder for revolusjonsgardens avdeling for rakettvåpen. Budskapet i programmet var at revolusjonsgarden vil fortsette sitt missilprogram til tross for resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og atomavtalen med verdensmaktene.

 

Prøveskjøt presisjonsstyrt missil

Signalet kommer bare tre dager etter at Iran gjennomførte en prøveutskytning av en ny type bakke-til-bakke langdistansemissil. Statlig iransk tv rapporterte at prøveutskytningen søndag hadde vært vellykket. Missilsystemet, som har fått navnet Emad, er Irans første våpen som både kan retningsstyres med detaljpresisjon og som har lang nok rekkevidde til å ramme Israel, ifølge Reuters og Ha’aretz. Iran har lenge hatt et av Midtøstens største lagre av missiler, men mangel på presisjonsstyring har vært deres store svakhet.

– Missilsystemet Emad kan treffe mål med et høyt presisjonsnivå, og ødelegge dem fullstendig. Dette er en stor framgang i Irans strategiske avskrekkingskapasitet, sa forsvarsminister Hossein Dehghan på en tv-sendt pressekonferanse.

Ifølge Jerusalem Post har missilsystemet en rekkevidde på 1.700 km, og kan treffe mål med 500 meters presisjonsradius. Missilene kan bære stridshoder på inntil 750 kg. Det er ingenting i veien for at slike missiler også kan bære atomstridshoder.

 

– Brudd på FN-resolusjon

Franske myndigheter mener Irans prøveutskytning er bekymringsfull, ifølge Reuters.

– Prøveutskytningen 11. oktober utgjør et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 1929. Dette er et bekymringsfullt signal fra Iran til det internasjonale samfunnet, sier en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

En amerikansk utenrikspolitisk kilde bruker noe mer forsiktige ord. Han sier til CNN at Iran ”sannsynligvis” brøt FN-resolusjonen da de prøveskjøt missilen. FN-resolusjonen forbyr det iranske regimet å gjennomføre noen form for militær bruk av ballistiske missiler. USA mener likevel ikke at Irans missilaktivitiet bryter med den nylig inngåtte avtalen om begrensninger i landets atomprogram. Atomavtalen legger ingen begrensninger på Irans ballistiske missilkapasitet, men fokuserer utelukkende på å hindre regimet i å produsere atomvåpen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise