– Atomavtalen er en stor seier for Iran

– Alt det Iran nå gir fra seg, vil de enkelt kunne bygge opp igjen, forklarer direktør Mark Dubowitz fra den amerikanske tenketanken Foundation for Defense of Democracies.

Forhandlingsbordet der verdensmaktene og Iran ble enige om en atomavtale i sommer. Innfelt: Mark Dubowitz. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet og Foundation for Defense of Democracies)
Forhandlingsbordet der verdensmaktene og Iran ble enige om en atomavtale i sommer. Innfelt: Mark Dubowitz. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet og Foundation for Defense of Democracies)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


I et intervju med Jerusalem Post heller Dubowitz kaldt vann i blodet på dem som har latt seg begeistre av nyheten om at Iran nå har sendt ut mer enn 11 tonn lavanriket uran til Russland. Norge var et av landene som var med og bidro praktisk til at Iran fikk gjennomføre utsendelsen, som var et krav i atomavtalen som ble inngått i sommer.

Les også: 16 grunner til at Iran-avtalen er en katastrofe

Ifølge direktøren for den Washington-baserte forsvarspolitiske tenketanken Foundation for Defense of Democracies har uranforflytningen ikke særlig stor betydning.

– Iran har oppnådd en stor seier ved å gå med på å gi fra seg deler av atomprogrammet som lett vil kunne gjenoppbygges, slik som anriket uran og førstegenerasjons sentrifuger, sier Mark Dubowitz.

 

– Åpner veien i stedet for å blokkere

– I stedet for å permanent blokkere Irans vei til atomvåpen, åpner avtalen etter hvert veien til atomvåpen, fortsetter han.

– Teheran må ganske enkelt følge avtalen de neste 10 til 15 årene, mens de samtidig utvikler seg til en mye farligere fiende med et massivt atomprogram, en rask vei til atombomber ved hjelp av avanserte sentrifuger, interkontinentale ballistiske missiler, regional dominans og en økonomi som vil ha blitt immun mot framtidige sanksjoner, konkluderer Dubowitz.

Atomavtalen som ble inngått sommeren 2015 mellom Iran og seks verdensmakter innebærer at USA, EU og FN hever økonomiske sanksjoner mot landet i bytte mot at Iran aksepterer reduksjoner i atomprogrammet sitt. Reduksjonene skal gjøre at den nødvendige produksjonsperioden for å utvikle en atombombe skal økes til minst ett år fra dagens nivå på under tre måneder. Et av kravene til Iran er at deres beholdning av lavanriket uran skal reduseres til mindre enn 300 kg, fordi et slikt lager som Iran har utviklet ikke vil være til nytte dersom formålet kun er å utvikle atomkraft.

 

Brøt FN-resolusjon og provoserte USAs marine

Det internasjonale atomenergibyrået avsluttet i desember sin granskning av Irans atomprogram, noe som åpnet veien for at atomavtalen fullt ut vil kunne iverksettes i løpet av kort tid, kanskje allerede i januar. IAEA tok avgjørelsen til tross for at deres egen granskning avdekket at det iranske regimet aktivt arbeidet med å utvikle atomvåpen helt fram til 2009 – stikk i strid med hva regimet hele tiden har hevdet.

Det er ikke lenge siden det iranske militæret brøt en FN-resolusjon ved å prøveskyte missiler som teknisk er i stand til å bære atomstridshoder.

Lørdag 26. desember avfyrte den iranske marinen raketter like inntil en flåte amerikanske marineskip i den persiske gulfen. USA fikk kun noen minutters varsel om øvelsen, og en talsmann for det amerikanske forsvaret sier handlingen var ”høyst provoserende”, ifølge Ha’aretz.

 

Her kan du lese hele MIFFs dekning av Iran.

Forrige artikkelTerrorbølgen har krevd sitt 25. drapsoffer
Neste artikkelHamas: – Forbudt å feire nyttår!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/