Ber FN holde Iran ansvarlig for resolusjonsbrudd

USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber FNs sikkerhetsråd om å reagere på at Iran flere ganger har brutt en FN-resolusjon ved å prøveskyte raketter som kan bære atomstridshoder.

Her avfyres iranske raketter med påskriften:
Her avfyres iranske raketter med påskriften: "Israel må utslettes". (Foto: Skjermdump iransk tv via Reuters / Washington Post)

I et brev fra diplomatiske representanter for de fire landene blir FNs sikkerhetsråd bedt om å diskutere hva som vil være en passende respons på at Iran ikke overholder sine forpliktelser til å avstå fra slike prøveskytinger.

Hver gang Iran avfyrer raketter som er i stand til å bære atomstridshoder, bryter de FNs sikkerhetsråds resolusjon 2231, skriver USA og de tre europeiske landene ifølge Reuters.

I resolusjonen henstilles Iran til å avstå fra slike prøveskytinger i en periode på åtte år. Resolusjonen ble vedtatt parallelt med atomavtalen som ble inngått i sommer mellom Iran og seks verdensmakter. Atomavtalen bremser og innskrenker regimets atomprogram, men berører ikke regimets rakettprogram. Selv om prøveskytingen av raketter ikke bryter med atomavtalen, bryter den likevel med FN-resolusjonen, påpeker de fire landene.

 

– Laget for å true Israel

I brevet skriver de at de har ”merket seg med bekymring at iranske militære ledere sier at disse rakettene er utviklet for å kunne utgjøre en direkte trussel mot Israel”.

Rakettene de sikter til, ble prøveskutt onsdag 9. mars. De to rakettene som ble avfyrt hadde påskrevet på hebraisk teksten: ”Israel må utslettes”.

Også 21. november gjennomførte de iranske styrkene en prøveskyting som var i strid med resolusjonen.

 

Nye sanksjoner?

Verdenssamfunnets økonomiske sanksjoner mot Iran ble hevet i januar i år som resultat av atomavtalen som ble inngått sommeren 2015. Vestlige diplomati-eksperter mener at bruddet på FN-resolusjon 2231 ikke i seg selv vil være nok til at FNs sikkerhetsråd vil gå inn for nye sanksjoner mot det iranske regimet. Det meste man kan håpe på er en uttalelse der sikkerhetsrådet tar avstand fra rakettprøveskytingene. Det som likevel kan skje i kjølvannet av en slik uttalelse, er at europeiske land kan komme til å bruke anledningen til å ta egne unilaterale initiativ til sanksjoner mot Iran. Frankrike har foreslått at EU kunne innføre nye sanksjoner mot Iran som reaksjon på prøveskytingene.

 

Khamenei forsvarer rakettprogrammet

Irans øverste leder Ayataollah Ali Khamenei avviste onsdag ideen om at Iran skulle bygge ned rakettprogrammet sitt på grunn av diplomatisk press.

– De sier at framtiden for verden er forhandlinger og ikke raketter. Dersom de sier det av uvitenhet er det uvitenhet. Men hvis de vet hva de snakker om, er det forræderi, sa han i en tale som ble sendt på den statlig tilknyttede kanalen Press TV, ifølge Times of Israel.

Uttalelsen forstås som et kraftig oppgjør med reformvennlige fraksjoner i Iran.

– Hvis det islamske etablissementet søker teknologi og forhandlinger, men mangler forsvarsmakt, vil det bukke under i møte med ethvert ynkelig land som måtte true Iran, sa ayatollahen.

For bare et halvt år siden truet ayatollahen offentlig med at Israel ”vil opphøre innen 25 år”.

Forrige artikkel– Israel er nummer 11 i lykke blant verdens land
Neste artikkelCecilie Hellestveit i MIFF Østfold: Israel og folkeretten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/