Russland skal ha begynt å levere våpen til Iran

Den første leveransen av avanserte bakke-til-luft-missiler skal nå være levert fra Russland til Iran.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Russland har lenge ønsket å selge det avanserte bakke-til-luft missilsystemet S-300 til Iran. Hinderet var de internasjonale sanksjonene mot landet, som nå er hevet takket være atomavtalen. De to landene inngikk allerede i 2007 en salgsavtale der Iran skulle betale Russland 800 millioner dollar for våpensystemet, men Russland stanset leveranseplanen i 2010 etter påtrykk fra USA og Israel om å følge FN-sanksjonene mot Iran. I april 2015, da atomavtalen nærmet seg, ble det kjent at Russland ville gjenoppta våpensalget.

 

Missilene skal være levert

Mandag rapporterte det iranske nyhetsbyrået Tasnim at missildelen av våpensystemet nå er blitt levert til Iran. Alle deler av våpensystemet skal leveres i løpet av dette året, ifølge rapporten. Leveransen ”viser hvor fast bestemt Iran er på å utstyre luftforsvaret sitt med dette systemet”, skrev nyhetsbyrået, som ifølge Israel Hayom er kjent for å ha sterk forbindelse til revolusjonsgarden.

Times of Israel refererer fra Tasnim at våpensystemet som leveres faktisk er enda et hakk mer avansert enn det opprinnelig avtalte. Modellen det ble inngått avtale om opprinnelig var S-300 PMU1, mens missilene indikerer at det er den oppgraderte varianten S-300 PMU2 som leveres.

Også i april kom det en nyhetsmelding fra Iran om at de første delene av S-300-systemet var levert. Da var det utenriksdepartementets talsmann Jaberi Ansari som hevdet dette overfor lokale medier, ifølge nyhetsbyrået Mehr. Det som er sikkert er at samtlige nyhetsmeldinger om våpenavtalen med Russland det siste året har sagt at leveringen av S-300-systemet er svært nært forestående.

 

Kan utfordrer maktbalansen i luftrommet

S-300-systemet er et av verdens mest avanserte luftforsvarssystemer. Det gir langdistansebeskyttelse mot både fly og missiler. Israel har vært kritiske til at systemet skulle komme Iran i hende. Flere eksperter mener at det vil kunne stanse muligheten for et eventuelt israelsk luftangrep mot Irans atomanlegg. Det har også vært uttrykt bekymring for om systemet vil kunne nå helt til Syria og Hizbollah, og dermed utfordre Israels militære overlegenhet i luftrommet i regionen.

Det israelske luftforsvarets generalmajor Amir Eshel har i et intervju i fjor uttalt at det å eventuelt skulle måtte kjempe mot S-300-systemet ville være ”en betydelig, men ikke uoverkommelig utfordring”.

Om 11 år vil Iran være svært nær å kunne utvikle atomvåpen, kom det fram denne uken.

Les mer om atomavtalen med Iran.

Forrige artikkel– Det finnes ingen engangsløsning på Hamas-problemet
Neste artikkelHamas vil henrette tre personer for å ha gitt Israel informasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/