Iran bygger to nye atomanlegg

Ett år etter at atomavtalen med Iran ble inngått, setter det iranske regimet i gang bygging av to nye atomanlegg.

Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)
Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)

De to nye atomanleggene skal bygges i den sør-iranske havnebyen Bushehr. Iran har inngått avtale med Russland om byggeprosjektet, som vil koste 80 milliarder kroner, ifølge Times of Israel.

Ett atomanlegg med en atomreaktor er allerede i drift i Bushehr. Det eksisterende anlegget sto ferdig i 2011 og er bygget hovedsakelig av russere.

En talsmann for Irans atomenergibyrå uttaler at startdatoen for byggingen av de to nye anleggene vil bli kunngjort i løpet av de neste ukene, etter at de siste detaljene i avtalen er klare. Irans president Hassan Rouhani har gitt klarsignal til prosjektet.

Avtalen med Russland ble opprinnelig inngått i 2014, med prosjektnavnet ”Bushehr fase 2”. Prosjektet innbefatter totalt sett åtte nye atomreaktorer – to av dem skal bygges ved det eksisterende anlegget og til sammen seks ved de to nye anleggene. Gjennomføringen av avtalen er blitt utsatt fram til nå.

 

Russiske missiler er ankommet

Nyheten ble kjent søndag. Samme dag ble det også kjent at Iran nå har mottatt og utplassert det russiskproduserte luftforsvarssystemet S300, et avansert bakke-til-luft missilsystem. Iranske nyhetskilder publiserte bilder av avfyringsramper fra S300-systemet ved atomanlegget i Fordo. Presiden Rouhani sa i en tale at missilsystemet er beregnet til forsvarsbruk, og at Iran vil reagere med stor styrke mot alle som forsøker å angripe dem.

En uke tidligere publiserte iranske nyhetsbyråer bilder av et egenutviklet iransk luftforsvarssystem som har en del likhetstrekk med S300. Dette er blitt utviklet i løpet av årene da leveringen av S300 ikke ble gjennomført på grunn av de internasjonale sanksjonene mot Iran. Salgsavtalen med Russland ble inngått i 2010, men leveringen ble utsatt fram til atomavtalen var implementert og sanksjonene hevet.

Iran har hele tiden påstått offisielt at de har fredelige hensikter med atomprogrammet sitt, men det er avdekket at regimet de siste årene har vært svært nær å utvikle atomvåpen. Atomavtalen mellom Iran og seks verdensmakter ble inngått sommeren 2015 for å begrense regimets muligheter til å bli en atommakt. Likevel ligger Iran an til å kunne få atomvåpen etter at 11 år til er gått, dersom de ikke bryter flere punkter i avtalen før den tid. Allerede er det avdekket at avtalen er brutt på minst ett punkt.

 

Les også: Nye trusler fra Iran mot Israel

 

Les hele MIFFs dekning av Iran.

Forrige artikkelNye trusler fra Iran mot Israel
Neste artikkelTo palestinere pågrepet med kniv i helgen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/