Største militære øvelse på nesten 20 år

Det israelske forsvaret skal trene på et scenario hvor Hizbollah invaderer Nord-Israel.
Store styrker deltar i den største militære øvelsen på nesten 20 år i Israel. Landet forbereder seg på krig mot Hizbollah. (Foto: IDF)
Store styrker deltok i sommer i den største militære øvelsen på nesten 20 år i Israel. (Foto: IDF)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Tirsdag startet det israelske forsvaret sin største militære øvelse på nesten 20 år. Øvelsen vil foregå langs grensen til Libanon, i en tid med økende spenninger med Iran og den iransk-støttede Hizbollah-militsen i Libanon, skriver Yedioth Ahronot.

Den felles øvelsen vil involvere både hæren, luftforsvaret og marinen. Titusenvis av personell og militært utstyr deltar i øvelsen, som skal forberede soldatene på å «bevare den nåværende stabiliteten i den nordlige delen av Israel».

Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon. (Foto: IDF)
Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon i nord. (Foto: IDF)

Den omfattende øvelsen vil foregå i elleve dager, fram til 14. september. I tillegg til mange andre avanserte våpen vil øvelsen også inkludere Israels rakettskjold.

I likhet med andre store øvelser de siste årene vil også denne øvelsen starte med et scenario hvor Hizbollah-militsen går til angrep på Galilea-avdelingen i nord.

Droner og annen teknologi tas i bruk i den omfattende øvelsen. (Foto: IDF)
Droner og annen teknologi tas i bruk i den omfattende øvelsen. (Foto: IDF)

Det israelske forsvaret vil svare på «angrepet» i tre faser: De første dagene tar man grep for å forsvare seg, inkludert motangrep og utplassering av styrker som legger til rette for luftangrep. I andre fase går man til et offensivt angrep, med store bevegelser på bakken. I tredje og siste fase endrer man på oppdraget og tar sikte på å presse fiendes styrker tilbake til Libanon.

IDF understreker at øvelsen ble initiert da Gadi Eizenkot ble stabssjef i forsvaret i 2015 og ble planlagt uavhengig av at Iran forsøker å etablere seg i Syria. Den omfattende militærøvelsen skal ha blitt planlagt i ett års tid.

Det var stabssjef Gadi Eizenkot som tok initiativet til øvelsen. (Foto: IDF)
Det var stabssjef Gadi Eizenkot som tok initiativet til øvelsen. (Foto: IDF)

Selv om det israelske forsvaret har jobbet aktivt med å forhindre våpenleveranser fra Iran til Hizbollah-militsen i Sør-Libanon, anslås det at den libanesiske terrorgruppen har mellom 100.000 og 150.000 raketter i sitt arsenal. Mange tror det bare et et spørsmål om tid før det bryter ut en ny krig. Svenske Gabriel Rosenberg mener verden må forberedes på neste Hizbollah-krig.

Også luftforsvaret og marinen deltar i øvelsen. (Foto: IDF)
Også luftforsvaret og marinen deltar i øvelsen, som involverer titusenvis av soldater. (Foto: IDF)

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise