Største militære øvelse på nesten 20 år

Det israelske forsvaret skal trene på et scenario hvor Hizbollah invaderer Nord-Israel.

Store styrker deltar i den største militære øvelsen på nesten 20 år i Israel. Landet forbereder seg på krig mot Hizbollah. (Foto: IDF)
Store styrker deltok i sommer i den største militære øvelsen på nesten 20 år i Israel. (Foto: IDF)

Tirsdag startet det israelske forsvaret sin største militære øvelse på nesten 20 år. Øvelsen vil foregå langs grensen til Libanon, i en tid med økende spenninger med Iran og den iransk-støttede Hizbollah-militsen i Libanon, skriver Yedioth Ahronot.

Den felles øvelsen vil involvere både hæren, luftforsvaret og marinen. Titusenvis av personell og militært utstyr deltar i øvelsen, som skal forberede soldatene på å «bevare den nåværende stabiliteten i den nordlige delen av Israel».

Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon. (Foto: IDF)
Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon i nord. (Foto: IDF)

Den omfattende øvelsen vil foregå i elleve dager, fram til 14. september. I tillegg til mange andre avanserte våpen vil øvelsen også inkludere Israels rakettskjold.

I likhet med andre store øvelser de siste årene vil også denne øvelsen starte med et scenario hvor Hizbollah-militsen går til angrep på Galilea-avdelingen i nord.

Droner og annen teknologi tas i bruk i den omfattende øvelsen. (Foto: IDF)
Droner og annen teknologi tas i bruk i den omfattende øvelsen. (Foto: IDF)

Det israelske forsvaret vil svare på «angrepet» i tre faser: De første dagene tar man grep for å forsvare seg, inkludert motangrep og utplassering av styrker som legger til rette for luftangrep. I andre fase går man til et offensivt angrep, med store bevegelser på bakken. I tredje og siste fase endrer man på oppdraget og tar sikte på å presse fiendes styrker tilbake til Libanon.

IDF understreker at øvelsen ble initiert da Gadi Eizenkot ble stabssjef i forsvaret i 2015 og ble planlagt uavhengig av at Iran forsøker å etablere seg i Syria. Den omfattende militærøvelsen skal ha blitt planlagt i ett års tid.

Det var stabssjef Gadi Eizenkot som tok initiativet til øvelsen. (Foto: IDF)
Det var stabssjef Gadi Eizenkot som tok initiativet til øvelsen. (Foto: IDF)

Selv om det israelske forsvaret har jobbet aktivt med å forhindre våpenleveranser fra Iran til Hizbollah-militsen i Sør-Libanon, anslås det at den libanesiske terrorgruppen har mellom 100.000 og 150.000 raketter i sitt arsenal. Mange tror det bare et et spørsmål om tid før det bryter ut en ny krig. Svenske Gabriel Rosenberg mener verden må forberedes på neste Hizbollah-krig.

Også luftforsvaret og marinen deltar i øvelsen. (Foto: IDF)
Også luftforsvaret og marinen deltar i øvelsen, som involverer titusenvis av soldater. (Foto: IDF)
Forrige artikkelHvordan MIFF ledet ung norsk muslim fra «Israel burde jevnes med jorda» til «Israel gir fremgang for menneskeheten»
Neste artikkelOppdatering etter kampen: Uavgjort 0-0 mellom Norge og Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.