Kan få Nobels fredspris for omstridt atomavtale

Forhandlerne bak atomavtalen med Iran er favoritter til å vinne fredsprisen.

Representanter fra P5+1landene og Iran poserer etter at rammeavtalen om Irans atomprogram ble lagt fram 2. april i Lausanne, Sveits. (Foto: USAs utenriksdepartement / Flickr.com)
Representanter fra landene som inngikk den omstridte atomavtalen. I midten Irans utenriksminster Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini. (Foto: USAs utenriksdepartement / Flickr.com)

Fredag 6. oktober annonseres det hvem som er vinner av årets Nobels fredspris. En av favorittene til å vinne prisen er Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini, for deres rolle i å fremforhandle avtalen om Irans omstridte atomvåpenprogram. Henrik Urdal i PRIO har dem som favoritter. Også USAs tidligere utenriksminister John Kerry nevnes for sitt arbeid med avtalen.

– I en tid hvor trusselen om bruk av kjernefysiske våpen har blitt mer reell, er det viktig at det slås ring om initiativer som bidrar til å begrense utvikling og spredning av atomvåpen. En pris til tilretteleggerne av Iran-avtalen, EUs Federica Mogherini og Irans Mohammad Javad Zarif, vil også understreke at avtalen har et solid fundament som vil bestå selv om USA skulle trekke sin støtte, sier PRIO-direktøren til NRK.

En slik utdeling vil uten tvil skape sterke reaksjoner både i USA og Israel. Benjamin Netanyahu har vært en av de største motstanderne av avtalen, og USAs president Donald Trump har uttalt at de vurderer å trekke seg ut av den omstridte avtalen.

– Verden er et mer farlig sted i dag enn den var i går, sa Netanyahu da avtalen ble inngått. Seks verdensmakter ble enige med Iran om at deres atomprogram skulle bygges ned og begrenses mot at internasjonale sanksjoner mot landet skulle heves.

Kritikerne av avtalen har advart om at regimet vil få anledning til å komme svært nær atomvåpenkapasitet etter at avtaleperioden utgår ti til 15 år fram i tid. I et hemmeligstemplet iransk dokument som er blitt lekket til nyhetsbyrået AP, kommer det fram at regimet vil få anledning til dette allerede fra den dagen de første begrensningene i avtalen går ut, 11 år etter at avtalen ble iverksatt. Dokumentet bekrefter også at Iran planlegger å benytte denne muligheten fullt ut.

Mange frykter avtalen også vil føre til et atomkappløp mellom sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske land som Saudi-Arabia. De tillater ikke at Iran får atomvåpen.

– Dette er en veldig dårlig avtale for Midtøsten, verre enn man kunne forestille seg, sa Midtøsten-forsker Ali Bakir til Jerusalem Post for to år siden. Han tror avtalen vil føre til flere kriger og mener den bygger på «ønsketenkning» og «falske håp».

– Avtalen vil ikke forhindre at Iran får atomvåpen og vil ikke få ayatollah-regimet til å endre sin oppførsel i regionen, hevdet Bakir, som allerede i 2015 så for seg at noen ville ende opp med å få Nobels fredspris for den omstridte atomavtalen.

– Avtalen gir kanskje utenriksminister John Kerry og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif en Nobel-pris, men Iran vil få sin atombombe, sa han.

Ikke bare har Iran gjentatte ganger truet med å utslette Israel. Iran er også en av verdens største sponsorer av global terror og involvert i flere kriger i regionen.

Atomavtalen stanser ikke Irans vei mot atombombe, i beste fall bremser den farten på veien. I verste fall blir avtalen varig, slik at Iran sakte, men sikkert, med diplomatisk immunitet, kan sikre seg atomkapasitet, sier sikkerhetsekspert.

Les også:

Iran bygger to nye atomanlegg

Nye trusler fra Iran mot Israel

Hvordan atomavtalen forandrer maktbalansen i Midtøsten

Etter 11 år vil Iran være få måneder fra atomvåpen

Avsløring: Iran har brutt vilkårene i atomavtalen

Forrige artikkelTillater Israel å delta i Eurovision 2018
Neste artikkel14 år gammel palestinsk jente solgt og tvangsgiftet av voldelig far – søkte og fikk hjelp hos israelsk politi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.