Mossad-sjef overbevist om at Iran fortsatt planlegger å få atomvåpen

Yossi Cohen mener atomavtalen med Iran er en trussel mot Israels sikkerhet.
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Lederen av den israelske etterretningstjenesten Mossad, Yossi Cohen, er «100 prosent overbevist» om at Iran fortsatt har planer om å utvikle atomvåpen. Han mener det internasjonale samfunnet må forkaste eller endre atomavtalen med den islamske republikken, skriver Times of Israel.

Uttalelsene skal kommet på et lukket møte med høytstående israelske tjenestemenn, ifølge en av dem som var til stede på møtet. Cohen skal ha sagt at atomavtalen var en «fryktelig tabbe» og at den tillater Iran å beholde nøkkelelementene i sitt atomprogram. Andre begrensninger som er lagt på Irans atomprogram vil forsvinne om få år.

– Da vil Iran være i stand til å anrike nok uran til å få et arsenal av atombomber, skal Cohen ha sagt. Han skal også ha uttalt seg svært kritisk til beslutningen om å fjerne sanksjoner mot Iran. Dette skal ha ført til en «betydelig økt» aggresjon fra Iran.

– Som leder for Mossad er jeg 100 prosent overbevist om at Iran aldri har gått bort fra sine planer om å utvikle atombombe. Denne avtalen gjør det mulig for Iran å oppnå den drømmen. Det er derfor jeg mener at avtalen må bli radikalt endret eller forkastet. Hvis ikke det skjer, vil det være en stor trussel mot Israels sikkerhet, skal Mossad-sjefen ha sagt på møtet.

Uttalelsene fra Cohen kommer samtidig som det pågår en intens diskusjon internasjonalt om hva som skal skje med atomavtalen som ble signert i 2015. I avtalen gikk Iran med på å begrense sitt atomprogram og åpnet opp for inspeksjoner, i bytte mot at internasjonale sanksjoner ble fjernet.

Analysen fra Cohen er lik den statsminister Benjamin Netanyahu tidligere har kommet med. Sistnevnte håper USAs president Donald Trump, som har uttalt seg svært negativt til avtalen, vil presse fram endringer i avtalen.

Trump har sagt at endringene i avtalen må være klare innen midten av mai, ellers truer han med å trekke USA ut av avtalen. For Israel er det uaktuelt at Iran, som truer med å utslette den jødiske staten, skal få atomvåpen.

Også USAs visepresident Mike Pence har omtalt atomavtalen som en katastrofe og lovet at USA aldri vil tillate at Iran får atomvåpen.

Statsminister Benjamin Netanyahu og påtroppende Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen i september. (Foto: GPO / Flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu og Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen. (Foto: GPO / Flickr.com)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise