USA trekker seg fra Iran-avtalen

USAs president Donald Trump gjeninnfører sanksjoner mot den islamske republikken.

USAs president Donald Trump. (Skjermdump fra Det hvite hus)
USAs president Donald Trump mener Iran-avtalen er for dårlig. (Skjermdump fra Det hvite hus)

Den amerikanske presidenten Donald Trump annonserte i 20-tiden tirsdag kveld at USA trekker seg fra den omstridte atomavtalen med Iran.

– Vi kan ikke stanse et iransk atomvåpen med dagens avtale. Dagens Iran-avtalen er elendig. Hvis vi ikke gjør noe nå, så vet vi hva som vil skje. Da vil et av verdens verste regimer innen kort tid ha tilgang på verdens farligste våpen. Derfor annonserer jeg i dag at USA trekker seg fra Iran-avtalen, sa Trump i en pressekonferanse fra Det hvite hus.

Lurer du på hvorfor Trump velger å trekke seg fra avtalen? Klikk på denne lenken, så får du 16 grunner til hvorfor Iran-avtalen er en katastrofe.

Atomavtalen ble inngått mellom Iran og stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU i 2015. Avtalen skulle etter planen legge begrensninger på Irans anriking av uran og åpne for internasjonale inspeksjoner av landets atomanlegg, men kritikerne mener avtalen ikke fungerer. Som gjenytelse ble økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet.

Nå som USA trekke seg fra avtalen ønsker de å gjeninnføre sanksjonene mot den islamske republikken. Avgjørelsen om å trekke seg fra Iran-avtalen blir tatt godt imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han drev en aktiv kampanje mot avtalen og mente stormaktene gjorde en historisk feil.

I slutten av april holdt Netanyahu en pressekonferanse hvor han viste frem over 100.000 dokumenter som israelsk etterretning hadde fått tak i fra Iran. Han sier dokumentene beviser at Iran har et hemmelig atomvåpenprogram, stikk i strid med reglene i atomavtalen.

– Atomavtalen med Iran er bygget på løgner. På iranske løgner og bedrag, sa Netanyahu da presenterte bevisene på en pressekonferanse.

Forrige artikkelDet må være et arbeidsuhell, men NRK har faktisk helt rett om Jerusalem!
Neste artikkelTrumps avgjørelse en seier for Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.