Professor ved Forsvarets høgskole: – Israels angrep på iranske stillinger «virker konfliktdempende»

– Det er i Europas interesse at Israel bremser Irans ekspansjon til Middelhavet, skriver professor Kåre Dahl Martinsen.

Faksmile fra Dagbladet 26. mai 2018.
Faksmile fra Dagbladet 26. mai 2018.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

«Trump har rett om Iran-avtalen.» Det var overskriften til kronikken som Kåre Dahl Martinsen, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, hadde på trykk i Dagbladet lørdag 26. mai.

– Beslutningen om å trekke seg fra avtalen var ikke ulogisk, skriver Dahl Martinsen.

– Kritikken av avtalen har vært sterk fra dag én, og den har langt fra vært begrenset til det republikanske partiet eller kretsen rundt statsminister Netanyahu, fortsetter han. Atomavtalen med Iran legger ikke begrensninger på Irans utvikling av langtrekkende missiler, landet «slapp å måtte vise hvor langt atomvåpenforskningen var kommet» og det ble gjort «en stor bue rundt militære forskningsinstitusjoner».

Professoren påpeker at de iranske atomdokumentene som statsminister Benjamin Netanyahu presenterte 30. april «påviser at Iran nå har teknologien og missilene som trengs for å kunne treffe mål langt borte – Tel Aviv, men også europeiske byer».

Dahl Martinsen er svært kritisk til EUs rolle. Han mener europeiske politikere har valgt å overse Irans løgner og «holdt fast i en avtale som fra første dag bare var et skalkeskjul».

– EUs linje ser ut til å være at avtalen virker konfliktdempende. Den eneste som vel kan sies å ha hatt den funksjonen var det israelske angrepet på iranske stillinger i Libanon og Syria. På den måten har Israel bremset Irans ekspansjon til Middelhavet. Det er i Israels interesse, men også i Europas, avslutter professoren.

Forrige artikkelTerrorcelle hadde planer om å drepe flere høytstående israelske personer
Neste artikkelKjemper mot flammene etter nye «terror-drager»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.