Iranere ropte «død over Palestina»

Mange iranere er lei av at landet bruker milliarder av kroner på terrorisme.
Iranere demonstrerer mot landets regime i hovedstaden Teheran 25. juni 2018. (Foto: Omid Vahabzadeh/Wikipedia)
Iranere demonstrerer mot landets regime i hovedstaden Teheran 25. juni 2018. (Foto: Omid Vahabzadeh/Wikipedia)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Tusenvis av iranerne har denne uken tatt til gatene i hovedstaden Teheran for å protestere mot inflasjon og fallende valutakurs i den islamske republikken. Slike offentlige demonstrasjoner er relativt sjeldne, selv om det har vært flere av dem de siste årene. Under demonstrasjonene skal demonstrantene ha ropt «død over Palestina», skriver Times of Israel.

I flere videoer som er publisert i sosiale medier kan man også høre demonstrantene rope «nei til Gaza, nei til Libanon», «forlat Syria og tenk på oss» og slagord som «vi ønsker ikke ayatollaer» og «død over diktatorer».

Demonstrasjonene tyder på at det er et utbredt sinne blant iranere mot at regimet bruker milliarder av kroner på regionale kriger og på å støtte terrororganisasjoner, framfor å investere pengene i den sviktende økonomien hjemme. Flere butikker i Teheran har stengt sine dører i solidaritet med demonstrantene. Mange er arrestert av myndighetene.

Stengte butikker i Tehran Grand Bazaar i forbindelse med protestene mot den økonomiske situasjonen i landet. (Foto: Omid Vahabzadeh/Wikipedia)
Stengte butikker i Tehran Grand Bazaar i forbindelse med protestene mot regimet. (Foto: Omid Vahabzadeh/Wikipedia)

Det har også vært store demonstrasjoner i flere andre iranske byer.

Iran gir økonomisk støtte til de palestinske terrorgruppene Hamas og Islamsk jihad, den libanesiske Hizbollah-militsen, Houti-opprørerne i Jemen og ulike sjiamilits i Irak. Siden den syriske borgerkrigen startet i 2011 skal Iran ha brukt 50 milliarder kroner på å støtte Bashar Assads regime.

Ifølge Hadashot TVs Midtøsten-analytiker Ehud Ya’ari er det første gang iranere skal ha ropt «død over Palestina» under demonstrasjonene mot regimet. De siste seks månedene har den iranske valutaen rial mistet nesten 50 prosent av sin verdi. Etter at USA 8. mai i år trakk seg ut av atomavtalen med Iran har de gjeninnført strenge økonomiske sanksjoner mot landet.

Demonstrasjonene denne uken er de største i Teheran siden 2012, men det er ikke ventet at de vil være store nok til å velte ayatollaene og regimet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise