Jerusalem møter Trumps tilbud om Iran-samtaler med stillhet

– Jeg vil absolutt snakke med Iran dersom de ønsker å møtes «uten forhåndsbetingelser», sa USAs president Donald Trump mandag.

President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)
President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)

– Jeg vil snakke med hvem som helst. Jeg tror på å møtes, sa USAs president Donald Trump i en pressekonferanse sammen med Italias statsminister Giuseppe Conte mandag.

Senere på dagen presiserte utenriksminister Mike Pompeo at USA likevel har krav til Iran i tilknytning til et eventuelt toppmøte.

– Presidenten ønsker å treffe folk for å løse problemer. Dersom iranerne viser vilje til å gjøre grunnleggende endringer i hvordan de behandler sitt eget folk, reduserer sin fiendtlige oppførsel og godtar at det vil være nyttig å inngå en atomavtale som faktisk forhindrer spredning av atomvåpen, da sier presidenten at han er klar til å sette seg ned og ha samtaler med dem, sa Pompeo til CNBC.

Ifølge stabssjefen til Irans president har iranerne allerede avvist åtte henvendelser om et toppmøte med Trump.

– Jeg har en følelse av at de vil snakke med oss ganske snart. Men kanskje ikke, og det er ok også, sa Trump på et valgkampmøte i Florida tirsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu har hittil ikke kommentert Trumps siste utspill om Iran. Det har heller ikke andre fremstående regjeringsmedlemmer.

– Stillheten kan indikere at israelerne er urolige, eller i det minste forvirret, over hva et toppmøte kan innebære, skriver Raphael Ahren i Times of Israel.

– Høytstående amerikanske tjenestemenn har fortalt Israel at det ikke er noen endring i deres tøffe politikk mot Iran, sa en kilde ved statsministerens kontor tirsdag kveld. Trumps utspill om et møte med Irans president skal ha kommet helt uventet i Jerusalem.

– Vi stoler på presidenten, og vi koordinerer tett med hans administrasjon, sier kilden.

 

Forrige artikkelBritiske jøder: – En Corbyn-regjering vil være eksistensiell trussel til jødisk liv
Neste artikkelMorten A. Strøksnes og Sidsel Wold er opprørt over at Klassekampen slapp MIFF til i spaltene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.