Etterretningskilder: Iran har utplassert missiler i Irak som kan treffe Tel Aviv

Den islamske republikken skal ha utplassert flere titalls missiler i Irak.

Den iranske revolusjonsgarden skyter Fateh-110-missiler under en øvelse. (Foto: Wikipedia)
Den iranske revolusjonsgarden skyter Fateh-110-missiler under en øvelse. (Illustrasjonsfoto: Wikipedia)

Iran har gitt ballistiske missiler med kapasitet til å treffe Tel Aviv til Iran-vennlig sjiamuslimsk milits i Irak. Målet er å skremme sine fiender til å ikke gå til angrep på iranske interesser i Midtøsten, ifølge iranske, irakiske og vestlige kilder, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Dette trekket er ment for å gi Teheran muligheten til å treffe sine fiender, sier kildene. Det vil plassere Israel innen rekkevidden til disse missilene.

De iransk-produserte Fateh-110, The Zelzal og Zolfaqar-missilene har en rekkevidde på mellom 200 og 700 kilometer, som gjør at både Saudi-Arabias hovedstad Riyadh og Tel Aviv er innenfor rekkevidden til missilene hvis de blir utplassert i Sør- eller Vest-Irak.

Irans sunnimuslimske naboer og Israel ser på den islamske republikkens aktiviteter i regionen som en stor trussel mot deres sikkerhet. Foreløpig har det ikke kommet noen offisiell israelsk respons på utplassering av missilene.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Men statsminister Benjamin Netanyahu sa onsdag at alle som truer med å utslette Israel «vil sette seg selv i lignende fare».

– De som truer med å utslette oss setter seg selv i lignende fare, og vil ikke under noen omstendigheter oppnå sitt mål, fortalte Netanyahu.

– Våre fiender vet veldig godt hva Israel er i stand til, de kjenner vår politikk og alle som truer med å skade oss – vil vi skade, la han til.

Zelzal-missiler er blant typen som Iran nå skal ha utplassert i Sør- og Vest-Irak. (Foto: Wikipedia(
Zelzal-missiler er blant typen som Iran nå skal ha utplassert i Sør- og Vest-Irak. (Foto: Wikipedia(

Ifølge vestlige kilder skal antallet iranske missiler som nå er overført til sjiamilits i Irak dreie seg om flere titalls. Dette blir sett på som en advarsel til USA og Israel, spesielt etter luftangrepene på iranske styrker i Syria. I tillegg har USA en betydelig militær tilstedeværelse i Irak.

Hvis Iran starter en mer aggressiv rakett-politikk i Irak, vil det ytterligere øke spenningen mellom Teheran og Washington. Den spenningen er allerede svært spent etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran tidligere i år.

Tidligere har Iran uttalt at deres ballistiske missiler kun er ment til forsvar. Verken det iranske regimet eller militæret har ønsket å uttale seg om hvorfor de nå utplasserer missiler flere steder i Irak.

– Det ser ut til at Iran gjør Irak om til en fremskutt missilbase, sier en kilde. Iran skal også ha gitt sjiamilits opplæring i å produsere egne missiler. Sjiamuslimsk milits, som er lojale mot sjiamuslimske Iran, har kontroll over flere områder i Irak.

Forrige artikkelSlik blir MIFF Danmark en suksess
Neste artikkelUSA kutter all støtten til UNRWA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -